ОСТАННІ НОВИНИ

Іноземні автомобілі стали дефіцитом в Україні

|

Як пише видання «Ділова столиця», колапс на авторинку, який передрікали продавці машин після набрання чинності мита на легкові авто, став реальністю.

Нагадаємо, незважаючи на рекордні продажі автомобілів у березні-квітні (збільшилися на 30-40%), за результатами п’яти місяців цього року ринок пішов у мінус на 1,6%.

Бурхливий наплив покупців сплутав продавцям усі карти. Хоча імпортери і намагалися завезти максимальну кількість автомобілів за старими цінами, запаси, на яких компанії розраховували протриматися щонайменше 3-4 місяці, у багатьох закінчилися вже на початку травня. Показово, що знизилися продажі і у вітчизняних складальників, які лобіювали запровадження спецмита.

А оскільки найближчим часом поліпшень не передбачається, багато компаній вважають за краще взагалі припинити постачання, розраховуючи таким чином дотиснути чиновників і змусити їх скасувати невигідні дилерам обмеження.

Так, якщо у травні покупці ганялися за дешевими авто, то у червні стали записуватися в черги за моделями, які подорожчали, адже багато з них у салонах неможливо купити ні за які гроші. За словами голови Всеукраїнської асоціації імпортерів і дилерів (ВААІД) Олега Назаренка, більшість компаній прийняло рішення не завозити машини за новим митом.

«У травні поставок моделей з об’ємом від 1 до 2,2 л практично не було», – констатував він. Довозять хіба що окремі партії, які вже вийшли з підприємства-виробника, але не встигли потрапити в Україну до запровадження спецмита. «Обмеження поставок уже незабаром позначиться на надходженнях до бюджету. Автоімпортери забезпечують надходження до скарбниці в середньому 750 млн грн щомісячно, Така «дірка» не залишиться непоміченою чиновниками. І вони, можливо, погодяться сісти за стіл переговорів і скасувати мито», – вважає Назаренко.

Як повідомлялося, Туреччина стала першою країною, котра відреагувала на запровадження спецмита на імпортні авто, які в країні оцінили в $6,1 млн.

Так, Туреччина вирішила підвищити мито на імпорт українських волоських горіхів.

Також нагадаємо, Україна почала стягувати спецмито на імпортні автомобілі з 14 квітня цього року.

 «Коментарі» 

Фото: Fluckr
 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *