ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині спад обсягів зовнішньої торгівлі

|

У І кварталі 2013р. спостерігався спад обсягів зовнішньої торгівлі товарами. За попередніми даними, експорт товарів з Львівської області становив 304,3 млн.дол. США і скоротився проти І кварталу 2012р. на 7,1%, або на 23,2 млн.дол. Обсяг імпорту товарів зменшився на 12,1% і склав 570,7 млн.дол. Про це повідомляє Головне управління статистики у Львівській області.

Сальдо зовнішньої торгівлі товарами залишилось від’ємним у розмірі 266,4 млн.дол., але його абсолютне значення зменшилось на 17%.

Серед товарів, які Львівщина експортувала упродовж І кварталу 2013р., переважали механічні, електричні машини і обладнання та їх частини (24% експорту області), готові харчові продукти, переважно продукти переробки плодів та овочів (18%), текстиль та текстильні вироби (12%), деревина та вироби з неї (11%), жири та олії (9%), меблі (8%). 

У загальному обсязі імпорту товарів у І кварталі 2013р. 22% становили енергетичні матеріали, нафта та продукти її перегонки, 12% – механічне обладнання, машини та механізми, електротехнічне обладнання та їх частини, 10% – продукти рослинного походження, переважно плоди та цитрусові, 9% – текстиль і текстильні вироби, 8% – полімерні матеріали, пластмаси, каучук, по 6% – готові харчові продукти та недорогоцінні метали і вироби з них.

Країни ЄС залишились основними партнерами Львівщини. Їх питома вага у експорті становила 69% та 73% в імпорті. Найбільшими торговельними партнерами серед країн ЄС були Польща, Німеччина, Данія, Чехія, Італія, Литва.

У країни цього угруповання було експортовано товарів на 11% більше, як у І кварталі торік. Товарну структуру експорту визначали поставки електрообладнання, продуктів переробки плодів та овочів, текстилю, меблів, деревини.

В імпорті, який зріс на 19%, переважали нафтопродукти, обладнання, пластмаси, текстиль, плоди та цитрусові, продукція металургії та хімічної промисловості, м’ясо. 

У торгівлі з країнами СНД у І кварталі поточного року відбулось зростання експорту (на 8%) та суттєве скорочення імпорту (на 74%). Зростання експорту зумовлено збільшенням поставок деревини, паперу та картону, металів, олії, пластмас.

Дещо зменшився експорт обладнання, меблів, готових харчових продуктів. Зменшення імпорту пов’язано, перш за все, зі зменшенням надходжень (на 80%) продуктів нафтоперегонки. Росія та Білорусь залишились основними торговельними партнерами

області серед країн цього угруповання.

З початку 2013 року суттєво скоротились обсяги експорту товарів у інші країни світу – на 63%, а їх питома вага зменшилась відносно І кварталу 2012р. на 14 в.п. і становила 9% від експорту області. Падіння обсягів експорту зумовлено зменшенням поставок соняшникової олії та зернових у країни Азії (Індію, Іран, Оман) та Африки (Південну Африку, Судан). Імпорт зріс на 13%.

У І кварталі 2013р. експорт послуг1 становив 82,2 млн.дол.США. Імпорт послуг становив 25,1 млн.дол. Сальдо зовнішньої торгівлі послугами становило 57,1 млн.дол. США.

Основні види послуг в експорті – обробка давальницької сировини, ком’ютерні, транспортні послуги та послуги, пов’язані з подорожами (санаторно-курортні, готельні, освітні, туристичні). Імпорт визначали витрати на транспорт та його обслуговування, подорожі, консалтинг, роялті.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *