ОСТАННІ НОВИНИ

Україні загрожують торнадо на кшталт американських?

|

Вітчизняні метеорологи переконують, що Україні загрожують руйнівні торнадо, на кшталт того, що пронісся в Оклахомі, йдеться у сюжеті ТСН.

Як вказують автори сюжету, країна зараз перебуває у вирі кліматичних змін. Температура зростає, що призводить до екстремальної погоди. Нагадаємо, потужний торнадо в Оклахомі став одним із найбільш руйнівних у світі. Він вщент зруйнував ціле місто. Відтак загинули десятки людей, сотні були поранені. Вітер сягав швидкості321 км/год. Американські метеорологи вже підрахували, за потужністю ця стихія перевищила у 8 разів бомбу, скинуту на Хіросіму.

Те, що американці називають торнадо, в Україні зветься смерч. Українські метеорологи переконують, в Україні спостерігається тенденція до підвищення частоти смерчів. Спрогнозувати смерч і бути готовим до цього неможливо в жодній країні світу.

“Якщо раніше смерчі формувались в кінці квітня – на початку травня, то зараз відомі випадки, коли в Україні смерч був 1 березня”, – повідомила метеоролог Віра Балабух.

За останні десятиріччя змінилася вся кліматична система. Температура повітря постійно зростає, що неминуче призводить до екстремальних змін погоди. Погода стала просто непередбачуваною. Так, наприклад, аномальний рекордний снігопад, який накрив Україну цього року, тримався аж до початку квітня. Також спостерігалися і потужні зливи. Рік тому одна з них навіть зупинила матч у Донецьку під час Євро-2012. А влітку українців мучить аномальна спека.

Синоптики ж лякають, що температура повітря надалі лише зростатиме. “Кожного літа матимемо спекотне літо, температурний режим вище норми за останні 30 років”, – зазначив начальник гідрометцентру МНС України Микола Кульбіда. Клімат змінюється, а погода вражає. Метеорологи схиляються до думки, що це відбувається через підвищення парникових газів у атмосфері.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *