ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина за рівнем боргу по зарплаті є п’ятою серед областей України

|

Керівники підприємств, які не виплачують працівникам заробітну плату – на особливому контролі прокуратури Львівщини. Такі дані прозвучали на міжвідомчій нараді у прокурора Львівської області щодо стану захисту конституційних прав громадян на оплату праці та повноти сплати страхових та єдиного внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України, інформує прес-служба прокуратури Львівської області.

У нараді взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Віктор Шемчук, прокурор Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері державний Павло Богуцький, начальник ГУ МВС України у Львівській області Олександр Рудяк, голова ДПС у Львівській області Віталій Пекарчук, начальник Головного управління юстиції у Львівській області Андрій Багряк, в.о. начальника Територіальної державної інспекції з питань праці у Львівській області Світлана Зимовіна, начальник головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Олександр Другов, керівники контролюючих  та профспілкових органів, місцевого самоврядування.

На порядку денному роботи учасників наради – обговорення та пошук шляхів  подолання проблем із виплати заборгованої заробітної плати та напрацювання спільних заходів по наповненню пенсійного фонду.

“Львівщина за рівнем боргу по заробітній платі є п’ятою серед областей України. Заборгованість уже кілька останніх років коливається на межі 60 млн грн”,- наголосив у своєму виступі прокурор Львівської області Олег Василенко.

 Порушення вимог законодавства про оплату праці в багатьох випадках обумовлені саме безвідповідальністю, а іноді й умисними протиправними діями керівників підприємств та організацій.

“Прокурорські перевірки засвідчили, що за наявності прибутку керівники витрачають грошові кошти не на виплату зарплати та наповнення Пенсійного фонду, а на інші не першочергові потреби”,- зазначив прокурор області.

Відтак стосовно керівників, які роблять своїх працівників заручниками  власних «бізнесових прорахунків» прокурорами розпочато 12 кримінальних проваджень, ще 87 кримінальних правопорушень у цій сфері розслідується органами внутрішніх справ.

 “Про дієвість кримінально правових заходів свідчить те, що на даний час добровільно погашено у кримінальних провадженнях 5,2 млн грн”, – зауважив прокурор області.

Тісно і нерозривно пов’язаним питанням зі своєчасною виплатою заробітної плати є повнота сплати страхових та єдиного внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України.

Наразі заборгованість зі сплати недоїмки із страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в області становить 48,0 млн грн та зі сплати недоїмки єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування – 100,5 млн грн.

Відтак наголошено на необхідності скоординувати зусилля прокуратури, місцевих органів влади та інших контролюючих органів для подолання вказаної проблеми.

На завершення прокурор Львівської області зазначив, що передбачені на сьогоднішній нараді спільні заходи дозволять зробити реальні зрушення, спрямовані на усунення порушень законності щодо захисту конституційних прав громадян на своєчасну винагороду за працю та сплати соціальних внесків до Пенсійного фонду України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *