ОСТАННІ НОВИНИ

Біометричні паспорти виготовлятимуть в трьох областях: Львівщина серед них

|

Спершу біометричні паспорти почнуть виготовляти не по всій Україні, а лише в трьох експериментальних областях – Львівській, Київській та Харківській. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив начальник Головного управління державної міграційної служби України Ярослав Скиба.

Коли саме почнуть запроваджувати експериментальний проект з біометричними паспортами Ярослав Скиба не знає, очевидно у 2016 році. Хоча на Львівщині, за його словами, немає наразі таких потужностей і можливостей – брак штатних працівників у підрозділах Міграційної служби та недостатня кількість устаткування для виготовлення паспортів.

Біометричні паспорти будуть видавати лише тим людям, які цього забажають, наголосив держслужбовець. Людина, яка не захоче переходити на європейський взірець документу – може залишитись зі старим паспортом.

Біометричний паспорт, за словами Я.Скиби, видаватиметься людині з моменту її народження і терміном на 10 років незалежно від віку. Виготовляється він у вигляді пластикової картки, на якій з двох сторін міститиметься інформація про громадянина. За бажанням кожного, паспорт європейського зразка може містити електронний носій інформації, або ж ні. Водночас можна мати електронний носій, де буде вказаний лише номер у Єдиному державному демографічному реєстрі. Однак, як зазначив Ярослав Скиба, біометричний паспорт, який міститиме електронну інформацію, суттєво пришвидшить проходження прикордонного контролю, адже прикордонникам не доведеться шукати інформацію в базі даних, вона у них одразу з’явиться на екрані моніторів.

«Але ми залишаємо право вибору за людиною, оскільки розуміємо, що наші громадяни ще бояться таких змін, або ж людям не дозволяють зробити це релігійні переконання. Тобто люди можуть і відмовитися від електронного чіпа на паспорті. У біометричному паспорті буде інформація про назву держави, назву документу, ім’я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в Реєстрі, номер документа, дата закінчення строку дії, дата видачі документа, уповноважений суб’єкт, що видав документ, місце народження, відцифровані образ обличчя та відбитки пальців особи та підпис, внесений шляхом долазерного гравіювання», – зазначив він.

Окрім того, у паспорті європейського зразка для графи «стать» буде передбачено три позначки: «Ж/F», «Ч/M», «Х». Остання позначка стосується тих людей, які змінюють свою стать на фізичному рівні. Також у новому паспорті не буде російської мови, оскільки буде лише українська та латинська транслітерація ім’я особи та місце народження.

Я.Скиба також повідомив, перший бланк біометричного паспорту буде безкоштовним. Натомість скільки він коштуватиме згодом – наразі не відомо, адже в Україні ще не проведені тендерні процедури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *