ОСТАННІ НОВИНИ

Українці радять дітям вибирати “грошовитий” фах

|

У питанні здобуття вищої освіти українці враховують побажання дитини і репутацію навчального закладу

Про це свідчать дані опитування, проведеного кар’єрним порталом rabota.ua спільно з тижневиком «Коментарі» та сайтом Comments.ua.

Зокрема, як розповіла менеджер з комунікацій кар’єрного порталу rabota.ua Ольга Климова, 70% українців при виборі вишу готові докласти всіх зусиль, щоб реалізувати побажання саме дитини. «Це, з одного боку, добре, – зазначає Климова. – Тому що батьки довіряють дітям, дають їм свободу вибору. Але, з іншого боку, в цьому можна угледіти спробу зняти з себе відповідальність. І це не дуже хороша тенденція, тому що в 16 років не всі можуть вирішити, що їм потрібно і куди піти насправді».

Варто зазначити, що 55% опитаних (респонденти могли вибрати два варіанти відповіді на запитання), говорячи про критерії у виборі майбутньої професії, порадили б дітям вибирати свідомо «грошову» спеціальність. Ще чверть враховує модність і престижність професії в цей час. А ось спадковість у виборі майбутньої сфери діяльності в українців не у пошані: тільки 2% «світить» піти стопами батьків (насамперед, це стосується майбутніх медиків). Ще 4% готові віддати дитину туди, куди просто вдасться вступити.

Що стосується вибору вишу, то найбільш значущим чинником українці вважають попит на випускників закладу на ринку праці – на цей критерій вказало 67% респондентів. Репутація викладацького складу важлива для 39% опитаних, майже стільки ж – 38% – враховують престижність університету або академії. Ще 17%, не сильно замислюючись, оберуть виш, де вдасться навчати дитину безкоштовно.

Додамо, що кожен десятий українець прислухається до порад знайомих і друзів. Крім того, чверть респондентів упевнена, що у вибір дітей в питанні вищої освіти взагалі не слід втручатися.

У свою чергу шеф-редактор тижневика «Коментарі» Тетяна Мокротоварова зазначила, що 54% ​​українців, обираючи стратегію вступу, проявляють прагматичний підхід і намагаються подавати документи до максимальної кількості вишів. Кожен п’ятий українець порадив би подавати документи тільки в кращі виші країни. При цьому 87% респондентів визнають, що хоча й орієнтують дитину на вступ на бюджет, готові в разі невдачі оплатити навчання. Виключно на платну освіту налаштовується лише 2% респондентів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *