ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові проект ухвали польського сейму назвали провокацією

|

У Львівській обласній раді відбувся круглий стіл на тему: Українсько-польські відносини 30-40-х років ХХ століття та річниця Волинських подій”. Як інформує прес-служба Львівської обласної ради, у заході взяли участь голова обласної ради Петро Колодій, народні депутати України Олег Панькевич та Анатолій Вітів, науковці-історики з Галичини та Волині, керівники низки громадських організацій, депутати Львівської обласної ради V та VI скликання, депутати Львівської та Луцької міських рад.

Приводом для зібрання стала реєстрація 11 квітня 2013 року проекту ухвали сейму Польщі про визнання ОУН та УПА злочинними організаціями, які вчинили геноцид щодо польського населення так званих “Східних Кресів” у 1939-1947 рр.

Всі учасники круглого столу у своїх виступах зазначали, що це провокаційна  ухвала, яка є продовженням істеричного нагнітання міжнаціональної ворожнечі окремими “кресовими” організаціями Польщі, що аж ніяк не сприяє політиці добросусідства і ставить під сумнів демократичність та відданість європейським цінностям окремих політиків Польщі.

Історики-науковці, серед яких професор Львівського національного університету ім. Івана Франка Богдан Гудь, наголошували, що в подіях, які відбулися на Волині у 30-40-их роках минулого століття, постраждали як поляки, так і українці. А причиною відплатних акцій вояків УПА, за твердженням істориків, були акти «пацифікації» українських сіл польською поліцією та співпраця з червоними партизанами.

На їхню думку, аргументами в дискусії довкола цієї теми можуть бути лише документи та незаперечні факти. На жаль, польська сторона на таку дискусію не йде. Богдан Гудь, зокрема, зазначив, що польські наукові кола не хочуть брати до уваги аргументи українських науковців, які базуються на джерелах з наших архівів і на свідченнях очевидців тих подій. “Але є безліч польських документів, які свідчать про те, що це була громадянська війна, де жертви були з обох боків. Говорячи про акції УПА, слід говорити і про акції Армії Крайової та польської поліції щодо українців. В цьому контексті проект ухвали сейму про визнання ОУН та УПА злочинними організаціями є нічим іншим, як оголошенням інформаційної війни, причому війни на користь третій стороні.І якщо Польща цього не розуміє, вона програє найбільше”, – сказав  Богдан Гудь.

Голова об’єднання товариств депортованих українців “Закерзоння”, викладач Національного університету “Львівська політехніка” Володимир Середа зробив короткий історичний екскурс в новітню історію українсько-польських відносин. Він нагадав присутнім про спільну заяву президентів України та Польщі у 2003 році про прощення і примирення, низку звернень Ради церков та Синоду УГКЦ, а  також про постійну деструктивну роботу “кресових” організацій, які перекручують історичну правду ще з часів, коли Польща була комуністичною. “Кресові” організації постійно розпалювали істерію навколо волинських подій, і завжди висвітлювали її однобоко. Вони жодним словом не згадують про акти пацифікації, оминають і тему операції “Вісла”. Але заяви якихось польських організацій – одне, інше – ухвала сейму. Чому ж мовчить українська влада?  Адже в заяві йдеться про так зване “населення Східних Кресів II Речі Посполитої“. Яка ІІ Річ Посполита у 1939-1947 рр. на Волині? Тут мусить бути жорстка реакція держави”, – наголосив Володимир Середа. 

Багато промовців пропонували звернутися до української влади, щоб і Президент, і уряд, і Міністерство закордонних справ України належним чином відреагували на цей проект ухвали.

Підводячи підсумки круглого столу, депутат обласної ради, директор КП ЛОР “Доля” Святослав Шеремета проінформував учасників, що питання “Про заходи з висвітлення українсько-польських відносин у 30-40 роках ХХ століття та 70-річчя Волинських подій” винесене на розгляд сесії обласної ради. Учасники круглого столу вирішили підготувати звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України та Міністерства закордонних справ з вимогою дати належну оцінку згаданого проекту ухвали сейму і засудити політику конфронтації та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *