ОСТАННІ НОВИНИ

У Азарова заспокоїли: бензин подорожчає пізніше

|

Міністерство інфраструктури України поки не розглядає питання підвищення акцизного збору на бензин. Як повідомили «Коментарям» у Мінінфраструктури, про це заявив глава відомства Володимир Козак.

За його словами, на Колегії міністерства одне з питань, які розглядалися – стан вітчизняних автомобільних доріг та заходи щодо приведення їх до нормальної якості для задоволення потреб населення.

Козак зазначив, що обговорювалося і європейський досвід: нормативи будівництва та норми утримання доріг, а також джерела фінансування.

«Міністерство вивчає досвід європейських країн, де мінімальний акциз на дизельне паливо становить приблизно 350 євро за тонну, а в Україні – лише 46 євро / т. Як приклад, було відзначено, що в Європі існує акциз на дизельне паливо, яке в рази, в десятки разів в деяких країнах вищий, ніж у нас. Отже, розглядалося питання комплексно. А ніяких ініціатив Мінінфраструктури не робило і не буде робити, оскільки це прерогатива Кабінету міністрів», – підкреслив Козак,

При цьому він додав: для підвищення акцизних зборів Кабмін насамперед повинен вивчити питання добробуту наших громадян і інші аспекти.

«Все залежить від того, як формуватиметься бюджет, які будуть доходи у населення надалі, і вже потім це питання буде стояти на порядку денному. На сьогодні ж Міністерство інфраструктури питання підвищення акцизу на дизельне паливо поки не ставить. А на бензин – навіть не розглядає», – підсумував Козак.

Як повідомляли «Коментарі», на початку квітня Козак заявив, що Мінінфраструктури планує підвищити акцизний збір на бензин і дизельне паливо до європейського рівня. За словами міністра, збільшення акцизу дозволить поліпшити якість доріг в Україні і, відповідно, підвищити рівень безпеки руху.

Раніше прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що стан доріг в Україні безпосередньо пов’язаний з рівнем акцизів на паливо, адже дороги в Україні будуються і ремонтуються, насамперед, за рахунок сплати акцизного збору.

Нагадаємо, з 1 січня 2012 року в Україні базова ставка акцизу для бензинів становить 198 євро за тонну, для дизпалива – 46-98 євро за тонну, залежно від рівня вмісту сірки. Раніше Мінінфраструктури ініціювало введення єдиної ставки акцизу на дизельне паливо, незалежно від вмісту в ньому сірки.

Коментарі
Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *