ОСТАННІ НОВИНИ

На Банковій ухвалили низку корупційних та лобістських законів - Тягнибок

|

Під час сьогоднішнього зібрання на Банковій «регіонали» та комуністи ухвалили низку корупційних та лобістських законів. Як повідомляє прес-служба ВО “Свобода”, про це заявив керівник фракції Всеукраїнського об‘єднання «Свобода» Олег Тягнибок, коментуючи результати нелегітимного зібрання провладних депутатів Верховної Ради.

За його словами, внесено зміни до Бюджетного кодексу, за якими реєстраційний збір за проведення державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців та також плату за надання адміністративних послуг перевели з місцевих бюджетів до державного. При цьому законопроект не передбачає жодних компенсацій місцевим бюджетам за втрату цього джерела надходжень.

Також лідер “Свободи” наголосив, що в документі передбачено надання державних гарантій для кредитів (позик) головних розпорядників бюджетних коштів, залучених ними для здійснення капітальних видатків понад обсяги встановлених бюджетних призначень.

“Це призведе не лише до неконтрольованого накопичення фінансових зобов’язань бюджету, але й відкриває шлях для безконтрольного збільшення кошторисної вартості будівництва об’єктів, і як наслідок – збільшення так званих «відкатів» – вважає О.Тягнибок.

У змінах до закону про Державний бюджет на цей рік дозволено Кабінету Міністрів тепер встановлювати умови надання державних гарантій та звільняти головних розпорядників бюджетних коштів від зобов`язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов’язань за держгарантіями та вносити плату за надання держгарантій, а Державне агентство автомобільних доріг України – звільнити від зобов`язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов’язань за державними гарантіями та вносити плату за надання державних гарантій.

“Проте державні гарантії (без надання майнового забезпечення), у разі невиконання суб’єктом господарювання своїх зобов’язань, можна розглядати як відстрочену форму фінансування витрат Державним бюджетом України. Адже відомо, що частина кредитів під державні гарантії не повертається. За період незалежності України втрати бюджету в результаті настання державних гарантійних випадків становили близько 2–3 млрд. дол. США” – вказує народний депутат.

Він також назвав “відверто корупційним і спрямованим на відмивання бюджетних коштів та коштів вкладників банку є Закон «Про особливості діяльності санаційного банку». Головною його сутністю є створення санаційного банку (на основі АТ «Родовід банк»), основною задачею якого буде купівля «проблемних» активів у комерційних банків.

“Тобто створюватиметься механізм, за якого з комерційних банків знімаються будь-які ризики та відповідальність за видачу кредитів, які завідомо не буде повернено (пов’язаним особам). По суті відповідальність перекладається на плечі держави в особі санаційного банку. Це означатиме, що громадяни України, сплачуючи податки, будуть сплачувати боргові зобов’язання за кредитами олігархів” – вказує О.Тягнибок.

Закон містить очевидну корупційну схему, за якої кредитор може взяти кредит у державному

Ще один лобістський закон – «Про внесення змін до Закону України «Про угоди про розподіл продукції» (щодо державного регулювання укладення та виконання угод)», який відновлює діяльність Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції, яка була припинена відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів.

Повноваження, які планується надати цій комісії, виходять за межі її компетенції як консультативного (дорадчого) органу. Зокрема це стосується затвердження нею переліку конкурсної документації (зміни до ст. 7 Закону України «Про угоди про розподіл продукції») та покладення не неї обов’язку здійснення державного контролю за виконанням угоди про розподіл продукції. Може скластися враження, що така комісія спеціально комусь потрібна для полегшення проведення корупційних оборудок. Автор законопроекту – нардеп від Партії регіонів О. Онищенко, якій до обрання його до ВРУ обіймав посаду директора ТОВ “Надра Геоцентр” і який, як вважає лідер “Свободи”,  особисто зацікавлений в такій комісії для «кришування» свого газового бізнесу.

 Фото: М.Дашкович

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *