ОСТАННІ НОВИНИ

Розрахунки в готівці обмежать уже в травні?

|

Обмеження граничної суми готівкових розрахунків у 150 тисяч гривень може бути введено Національним банком України вже в травні. Про це заступник голови НБУ Віра Ричаківська сказала в ефірі радіо «Ера-FM» 3 квітня.

За її словами, Нацбанк проаналізував ситуацію і ступінь розвитку безготівкових розрахунків в Україні і дійшов висновку, що роботу щодо введення суми безготівкових розрахунків можна починати. «Зараз, після завершення обговорення таку постанову з урахуванням пропозицій, які надавалися в процесі обговорення, було прийнято Національним банком. Після цього вона пройде процес  тестування, і тоді вже обмеження можуть бути введені в дію. Квітень ще однозначно ні, травень або червень, в залежності від того, як ці документи будуть готові і пройдуть тестування», – сказала Ричаківська.

При цьому заступник голови НБУ зазначила, що не очікує переходу в тінь розрахункових операцій із введенням обмеження суми готівкових розрахунків. «Я думаю, що наше населення вже звикло, і ми вже бачимо за тими темпами розвитку безготівкових розрахунків, що суспільство дозріває до розрахунків в основному безготівкових. І абсолютно зрозуміло, що розрахунки у великих сумах невигідні в першу чергу споживачеві», – підкреслила вона.

Нагадаємо, у вересні 2012 року Верховна рада України дозволила НБУ обмежувати граничні розрахунки готівкою. На початку березня НБУ опублікував проект постанови «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку», де передбачено встановлення граничної суми готівкового розрахунку фізичної особи за товари, роботи або послуги в розмірі 150 тисяч гривень.

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *