ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янам покажуть фільм про державу із найкоротшою історією

|

14 березня о 19:30 год. на вул. Руській 10 пройде показ українського документального фільму «Срібна земля», приуроченого до подій 13-14 березня 1939 року, коли Угорщина і Німеччина розпочали війну проти Карпатської України. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Показ документального фільму «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939» влаштовує Молодіжний Націоналістичний Конгрес. Цей фільм уособлює в собі ґрунтовне дослідження історії Закарпаття періоду 1919–1939 років сфільмоване кіностудією «Invert Pictures» на замовлення громадської організації «Західно-Український Центр Історичних Досліджень» та продовжує серію документальних стрічок про історію України.

«Ми хотіли, щоб цей фільм став посвятою тим людям, котрі в 20-х і 30-х жили, творили, любили цю землю, а потім за неї боролись і гинули. Ми хочемо, щоб цей фільм став пам’ятником і тим, чия доля була трагічна, чиїх могил немає, тим, кого не дочекались вдома. Августин Волошин, Михайло Колодзінський, Зенон Коссак, Олександр Блистів, сотні і тисячі галичан, волинян і закарпатців, котрі боронили свої переконання та цей край, і згодом впали в бою, чи були закатовані і розстріляні таємно, тим багатьом, про кого сьогодні не відомо», – повідомляє Тарас Чолій, продюсер фільму «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939».

Фільм «Срібна земля» було відзнято у 2012 році. Режисером цієї стрічки є Тарас Химич, композитором – Любомир Соломченко, продюсером – Тарас Чолій. Загалом для створення фільму було опитано понад 20 людей, зі спогадів яких репродукували події тих часів.

«Декого з тих людей, яких ми опитали, уже немає в живих, але їхні спогади будуть завжди важливим документом нашої історії», – додає Тарас Чолій.

Нагадаємо, попереднім проектом з серії документальних стрічок про історію України є фільм «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941» (2010 рік). Показ стрічки «Срібна земля» також пройде ще й у двох райцентрах Львівщини: Пустомитах та Сокалі.

Довідка

Карпатська Україна – держава, яка проіснувала як автономія лише кілька місяців, як держава – всього кілька днів. Проте вона залишила слід не лише в українській, але і в європейській історії.

Прийнято вважати, що ІІ Світова війна розпочалася з вторгнення Німеччини та Словаччини до Польщі 1 вересня 1939 року. Так вчать дітей у школах, так читають дорослі в енциклопедіях. Хто вирішив, що початок війни слід шукати саме на польських землях? Адже німецька армія розпочала свій наступ не з Польщі, як переконують нас світові історики. Історична правда ж полягає в тому, що початок ІІ Світової війни – події на Закарпатті 1938-1939 років, утворення Карпатської України та боротьба проти окупації Чехославаччиною та Німеччиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *