ОСТАННІ НОВИНИ

Більше сотні медзакладів Львівщини викидають людські органи на сміття

|

На Львівщині досить часто трапляються випадки, коли небезпечні медичні відходи змішуються з твердими побутовими відходами та потрапляють на полігони й несанкціоновані сміттєзвалища, що у свою чергу загрожує здоров’ю мешканців області. Про це йшлося на «круглому столі», який 12 березня провели працівники сектору екологічної безпеки Держуправління ОНПС в Львівській області із представниками обласних медичних закладів щодо дотримання вимог законодавства в питанні утворення, зберігання та утилізації медичних відходів (в т. ч. небезпечних та медико-біологічних (людські органи). Про це повідомляє прес-служба Держуправління ОНПС в Львівській області.

За даними Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області на території нашої області знаходиться 148 закладів охорони здоров’я (не враховуючи приватних закладів, ветеринарних клінік, аптекарських закладів та науково-дослідних установ в галузі охорони здоров’я). Однак, ліміти на утворення та розміщення відходів на 2013 рік, зокрема медичних, в Держуправління подали і отримали лише 44 заклади охорони здоров’я, а інші здійснюють безлімітне (безконтрольне) розміщення відходів, що є порушенням ст. 32 та ст. 42 Закону України «Про відходи» та тягне за собою цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

Медичні відходи є чинниками прямого і опосередкованого ризику забруднення навколишнього природного середовища, виникнення інфекційних та неінфекційних захворювань населення, тому ці відходи зараховані до небезпечних.

Спостерігається багато випадків, коли небезпечні медичні відходи змішуються з твердими побутовими відходами та потрапляють на полігони й несанкціоновані сміттєзвалища. Це може привести до ризику поширення туберкульозу, зараження дорослих і дітей вірусами гепатиту В і С, мікроорганізмами різних хвороб, іншими вірусними інфекціями  та зараження природного середовища.

Як розповів керівник відділу екологічної безпеки Держуправління Назар Сорока, лімітне, тобто контрольне, поводження із медичними та медико-біологічними відходами сприяє убезпеченню населення області від негативних, а можливо й трагічних наслідків потрапляння цих відходів у місця, де може відбутись їх контакт із природними чинниками (грунтами, водами). Адже дозвільна система зобов’язує керівників мед установ відповідально й в межах відповідних норм утворювати, зберігати та утилізовувати медичні та медико-біологічні відходи. 

Природоохоронне законодавство передбачає, що поводження з відходами має відбуватись в межах тих норм, які передбачені у дозвільних матеріалах. Оформлення заяв та проектів лімітів на утворення та розміщення небезпечних відходів повинно здійснюватись у відповідності з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.1998 № 1218 «Про затвердження Порядку розроблення, затвердження і перегляду лімітів на утворення та розміщення відходів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *