ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС дасть Україні понад 600 млн євро

|

Угоду про виділення Києву макрофінансової допомоги в розмірі 610 млн. євро підписано 25 лютого  

Угоди «Меморандум про взаєморозуміння між Україною, як позичальником, і ЄС, як кредитором» і «Кредитна угода між Україною, як позичальником, і Національним банком України, як агентом позичальника та Європейським Союзом, як кредитором» підписали в рамках саміту Україна-ЄС з української сторони – голова Мінфіну Юрій Колобов та голова НБУ Ігор Соркін, з європейської – віце-президент Єврокомісії Олі Рен, передає«Інтерфакс-Україна».

Меморандум про взаєморозуміння передбачає виділення траншів кредиту в розмірі 100, 10, 250 і 250 млн євро.

Документом визначаються умови виділення коштів: перший транш допомоги буде виділений після набуття чинності Меморандумом, Кредитною угодою і висновку Європейської комісії про задовільний хід реалізації домовленостей з МВФ.

Подальші транші виділятимуться за результатами виконання урядом України визначених у Меморандумі критеріїв у сфері управління державними фінансами, торгівлі, енергетиці, а також реалізації податкової політики і політики у фінансовому секторі.

Термін реалізації програми допомоги складає 2 роки з моменту набуття чинності Меморандумом.

Кредитною угодою встановлюються технічні аспекти надання та повернення займаних коштів. Зокрема, термін погашення становить 15 років. Кредитна угода набуде чинності з моменту отримання Європейською комісією офіційного повідомлення у формі юридичного висновку Міністра юстиції України про виконання всіх конституційних і юридичних умов для набуття угодою чинності. При цьому документ має набути чинності не пізніше 12 місяців з моменту його підписання.

Домовленість про виділення макрофінансової допомоги була досягнута в рамках співробітництва України з ЄС та правові підстави для цього були закладені рішеннями Єврокомісії, Європарламенту та Ради ЄС, прийнятих в 2002 і 2010 роках.

Нагадаємо, 25 лютого в Брюсселі проходить саміт Україна-ЄС, участь в якому бере Президент Віктор Янукович.

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *