ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янин судиться з Samsung через маркування техніки російською мовою

|

Мешканець Львова Святослав Літинський подав судовий позов на ТОВ «Samsung Electronics Україна» через порушення компанією Закону України «Про засади державної мовної політики» та Закону країни «Про захист прав споживачів».

Львів’янин вимагає відшкодувати йому символічну суму – 105 грн. За його словами, українське представництво відомого виробника побутової техніки не забезпечило виконання прав споживачів – купувати електротехніку «Samsung» з маркуванням на державній українській мові. Суд прийняв справу до розгляду. Сьогодні відбудеться перше судове засідання в Франківському суду м. Львова.

«В жовтні 2012 року через інтернет-магазин я придбав  пральну машину цього виробника вартістю 3872 грн. Знявши упакування, я виявив, що всі написи на панелі керування пральною машиною виконані лише російською мовою. Звичайно, я володію у достатній мірі російською мовою як іноземною. Проте моєю рідною мовою є українська і написи на панелі керування пральної машини іноземною мовою можуть призвести до неправильного її використання та відповідно подальшої поломки. На моє звернення в компанію, мені відповіли, що ТОВ «Samsung Electronics Україна» пральні машини з українськими написами на панелі керування на територію України взагалі не ввозить.

Мені як споживачеві завдано моральну шкоду, яка полягає у порушенні мого права отримати інформацію про товар рідною українською мовою, що свідчить про неповагу і нешанобливе ставлення з боку відповідача до українських покупців», – розповів С. Літинський.

Окрім того, львів’янин вивчив ситуацію із маркування побутової техніки іншими фірмами-імпортерами побутової техніки. За його словами, ТОВ «Електролюкс Україна» також веде свою діяльність з порушенням тих же норм чинного законодавства, що і у випадку із ТОВ «Samsung Electronics Україна».

24 січня 2013 року, після звернення С. Літинського, народним депутатом України Ігорем Васюником було надіслано звернення до ТОВ «Samsung Electronics Україна» (№ звернення 341/09/18) та ТОВ «Електролюкс Україна» (№ звернення – 341/09/17) з вимогою провести перевірку за вказаними фактами недотримання чинного законодавства України, повідомили “Львівському порталу» у прес-службі депутата.

«На жаль, на сьогодні, це один з тих поодиноких прикладів, коли кожен з нас може змусити виробників, імпортерів, політиків, рядових чиновників поважати державну українську мову. Якщо хтось і хоче працювати на українському ринку – він мусить поважати закони України та права українських споживачів. Відповідно до ЗУ «Про захист прав споживачів», того ж таки ганебного закону «Про засади державної мовної політики» – маркування товарів, інструкції про їх застосування тощо виконуються державною мовою і регіональною мовою або мовою меншини. Тож, на імпортних товарах, що реалізуються на території України, написи повинні бути зроблені на мові країни покупця – українською мовою», – зазначив Ігор Васюник.

           

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *