ОСТАННІ НОВИНИ

Дострокові парламентські вибори доцільно проводити лише разом з президентськими – Дащаківська

|

Якщо надалі розвиватиметься тема про необхідність проведення дострокових парламентських виборів, то необхідно говорити про одночасне проведення дострокових президентських виборів. Так виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська прокоментувала «Львівському порталу» інформацію про те, що перевибори до Верховної Ради відбудуться найближчим часом на повністю мажоритарній основі.

«У Партії регіонів вже давно почали поширювати тему, що потрібні мажоритарні перевибори, бо мовляв подвійна система себе не виправдала. Але для того, щоб призначити нові вибори, необхідно прийняти закон про нову виборчу систему. Однак у сьогоднішніх умовах такий закон ухвалити, бо блокується Верховна Рада. Відповідно треба її розблокувати, щоб прийняти закон. Якщо ж парламент буде розблоковано, у президента не буде підстав проголошувати дострокові вибори. З цієї ситуації складається враження, що це черговий спосіб заговорити опонентів та загалом громадян, відвернути увагу», – зазначила О.Дащаківська.

Водночас аналітик каже, що з суто політичних міркувань питання дострокових виборів назріло. «Якщо говорити про те, чи потрібні нам дострокові вибори, то очевидно, що в країні є політична криза, очевидно, що ми потребуємо змін, очевидно, що парламент повинен відображати політичну і соціальну структуру суспільства, але чи можливо це (дострокові вибори – ред.) в даних умовах і чи потрібно це владі? Думаю, влада дуже добре зрозуміла те, що показали попередні вибори – вона втрачає підтримку виборців. І це помітили не лише у Партії регіонів, це помітили й виборці. Відтак вони для себе зробили висновки. Якщо до цього моменту Партія регіонів була партією влади, яку складно перемогти, адже вона володіє адмінресурсом, то в умовах після цих виборів, у дуже багатьох є враження, що цю партію уже можна перемагати. Вона знаходиться на падінні рейтингу й на наступних виборах буде ще більше програвати. Саме тому, видається, Партії регіонів ці вибори не потрібні взагалі. Вони розуміють, що лише втратять», – додала О.Дащаківська.

За її словами, тому й мусується ідея про проведення виборів виключно за мажоритарною системою. «Вони вважають, що за рахунок мажоритарників, яких не ідентифікуватимуть як Партію регіонів, і яких вдасться провести у парламент, вдасться зробити більшість. Але я хочу їх розчарувати. Незалежні кандидати будуть об’єднуватись навколо переможця, навколо тих осіб, які будуть володіти брендом опозиційних політичних партій і навколо них буде більше шансів зробити вибори. Мені видається, що на даний момент розмови про дострокові вибори до ВР є способом відвернути увагу, в тому числі від проблеми персонального голосування, від недієздатності парламенту в цілому, від соціально-економічного становища, яке є на сьогодні в державі, а воно є дуже погане. З політичних міркувань ці вибори не є потрібними в чергу для Партії регіонів, тоді як для опозиції вони є вигідними. А якщо все-таки почнуться перемовини про дострокові вибори і ця тема буде далі розвиватися, то тоді доцільно проводити їх разом із достроковими виборами президента. У нас такий прецедент був у 1994 році, коли Леонід Кравчук поступився своєю владою», – резюмувала виконавчий директор ЛОГО КВУ.

Нагадаємо, РБК-Україна, посилаючсиь на свї джерела у Партії регіонів повідомило про те, що перевибори до Верховної Ради відбудуться найближчим часом на повністю мажоритарній основі. За словами джерела агентства, таке рішення прийнято на найвищому рівні.

Позачергові вибори до Верховної Ради, згідно з ч. 2 ст. 77 Конституції, призначаються Президентом і проводяться в період 60 днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень ВР.

Позачергові вибори парламенту можуть бути призначені, згідно з Основним законом, тільки якщо ВР не може протягом 30 днів однієї пленарній сесії почати засідання. Друга сесія ВР VII скликання не була відкрита. Відкриття сесії планується на 19 лютого.

Також для переходу зі змішаної системи виборів до ВР (50/50 від партій та мажоритарних округів) до повністю мажоритарної основі необхідне внесення змін до профільного закону, для чого буде потрібно 226 голосів народних депутатів.

В останній раз ВР обирали на повністю мажоритарній основі в 1998 р.

Фото: Львівський портал 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *