ОСТАННІ НОВИНИ

Нову «Раду» за 24 млн будуть впроваджувати дев’ять місяців

|

На розроблення і впровадження системи «Рада-4» необхідно 8-9 місяців. Для технічної установки системи в парламенті буде потрібно не менш ніж 2 місяці. 

Як повідомив «Коментарям» розробник системи «Рада», директор Інституту проблем математичних машин і систем Анатолій Морозов, зазвичай заміна системи відбувається під час літніх «канікул» депутатів, в період між сесіями.

«За умови  00% використання часу необхідно 8-9 місяців (для розробки і впровадження системи «Рада-4»- ред). Працювати дуже складно», – повідомив Морозов.

При цьому він не назвав вартість системи «Рада-4»: «Я не знаю, скільки вона буде коштувати. Це все залежить від того, як буде сформульовано техзавдання і які функції депутатів будуть автоматизовані в системі «Рада-4».

Він також додав, що система «Рада-3» себе вичерпала повністю: «Вона («Рада-3»-ред.) себе вичерпала фізично. Вона як система – одна з кращих в світі. Але фізично просто вичерпався ресурс матеріалу, тобто, тих комплектуючих, з яких складається система».

За словами Морозова, ще рік тому розробники системи «Рада» зверталися до парламенту про необхідність заміни системи голосування «Рада-3» на «Рада-4». На погоджувальній раді розглядалося це питання, було прийнято рішення про необхідність заміни системи на «Рада-4», але далі цих рішень справа не пішла.

Разом з тим на уточнююче запитання, чи зверталися офіційно парламентарії до розробників з питання заміни системи, Морозов зазначив, що «офіційно відносин щодо «Ради-4» у них з Верховною Радою немає».

При цьому Морозов запевнив, що зношеність системи «Рада-3» ніяк не впливає на роботу сенсорної кнопки для особистого голосування.

«Сенсорну кнопку можна підключати хоч завтра. Однак варто розрізняти технічну і політичну складову. Технічна частина готова. А з точки зору регламентного забезпечення, вона ще не готова. Тому що треба цю технологію включати в регламент», – уточнив Морозов і додав: парламентарії можуть вирішити це питання протягом одного дня, і ще півдня буде потрібно, щоб навчити нардепів користуватися системою.

Відзначимо, за словами Арсенія Яценюка, нова «Рада-4» обійдеться бюджету в 15 млн  гривень, тоді як за оцінками Олександра Єфремова вартість впровадження нової системи голосування становить 24 млн  грн (близько $3 млн).

 Фото: PHL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *