ОСТАННІ НОВИНИ

Закон про ліцензування імпортних ліків буде скасовано - Ілик

|

Закон № 5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», через який деякі імпортні препарати взагалі зникнуть з аптечних полиць необхідно скасувати. Відповідний законопроект про відкликання закону, який називають “смертельним вироком” для українців, життя яких залежить від іноземних ліків, уже зареєстровано у Верховній Раді. Про це у коментарі «Львівському порталу» повідомив перший заступник голови Комітету з питань охорони здоров`я Роман Ілик.

«Справді через такі нововведення влади, якісні імпортні ліки можуть зникнути з аптек. Впровадження цього закону (№ 5038-VI – ред..) щодо проведення додаткової так званої «сертифікації» призведе до колапсу фармацевтичного ринку й може мати тяжкі наслідки для багатьох людей, особливо тих, хто залежить від препаратів, які змушені постійно приймати.

Відтак ми з колегами-депутатами виступили авторами законопроекту, який уже вчора зареєстрований у Верховній Раді щодо відкликання цього закону, його скасування. Європейські стандарти якості, система сертифікації лікарських засобів є доволі жорсткими та зрозумілими і дублювання чи створення технічних перешкод в Україні абсолютно не потрібне. Повторюсь, запровадження у дію цього закону фактично призведе до колапсу фармацевтичного ринку й просто зникнуть ліки провідних європейських виробників.

Думаю, що нам вдасться скасувати цей закон», – зазначив Р.Ілик.

Депутат каже, що згаданий закон з’явився «завдяки» певним лобістам у попередній Верховній Раді.

«Безумовно переконаний, що у минулій каденції була група лобістів, яка створювала передумови, щоб цей закон був прийнятий. Звичайно, багато хто зацікавлений, щоб створювати додаткові штучні перепони, аби потім займатись корупційними схемами. Адже відомо про європейський контроль за ліками й проводити в Україні повторні перевірки ліків нема жодного змісту. Це робилось виключно, аби впровадити нові схеми для наживи. Лобісти, на жаль, є в кожному парламенті, вони були, є і будуть, але на противагу є комітет та інші депутати, щоб відслідковувати й коли виникають подібні «нововведення» відповідно на них реагувати.

Зараз треба говорити не про імпортні ліки, а про інше: необхідно посилювати контроль за виробництвом українських ліків і впроваджувати строгу важку відповідальність за підробку. Відслідковувати виготовлення вакцин, адже бачимо, які страшні речі відбуваються, ставиться під загрозу здоров’я і життя дітей», – наголосив народний депутат.

Нагадаємо, сьогодні громадські організації, пацієнти та пересічні українці звернулися до Президента України з відкритим листом, закликавши скасувати Закон № 5038-VI, який призведе до значного підвищення цін на ліки, і через який деякі препарати взагалі зникнуть з аптечних полиць.

Справа в тому, що 4 липня 2012 року Верховна Рада України ухвалила Закон №5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», яким зобов’язала всіх імпотрерів іноземних медичних препаратів в Україні отримати додаткову ліцензію на продаж їх препаратів на території України. Закон, який начебто має захистити українського виробника, насправді створить чорний ринок ліків в Україні.

Фото: прес-служба ЛОО ВО “Батьківщина” 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *