ОСТАННІ НОВИНИ

Львів матиме свою Дитячу дорадчу раду

|

Львів реалізовує міжнародну ініціативу «Місто, дружнє до дитини». Одним з кроків на шляху здобуття престижного статусу є створення та функціонування Дитячої дорадчої ради. Про це повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

Організація Дитячої дорадчої ради, представницького дитячого органу при Львівській міській раді, який паралельно з дорослими працюватиме над покращенням умов для життя  у місті, є компонентом програми реалізації у Львові концепції «Міста, дружнього до дитини». Завдання здобути престижний міжнародний статус «Місто, дружнє до дитини» у 2013 році – один з напрямків роботи управління  молоді, сім’ї та спорту ЛМР спільно з Міжнародним дитячим фондом ЮНІСЕФ. 

У Львові вже створено Координаційну раду з представників громадських організацій та органів місцевого самоврядування, на яку покладено функцію розробки та впровадження у Львові стратегії «Міста, дружнього до дитини». Також вже сформовано основу Дитячої дорадчої ради.

Як інформують в управлінні молоді, сім’ї та спорту, Дитяча дорадча рада почне офіційно функціонувати орієнтовно за 2 тижні. Станом на сьогодні міська влада вже працює з молодим активом Львова. З учасниками проводять тренінги. В Дитячу дорадчу раду увійдуть представники учнівського самоврядування міста, активного дитячого середовища, а також представники вразливих груп дітей, а саме: діти-сироти, діти, які опинилися у складних життєвих обставинах, діти з обмеженими функціональними можливостями, талановиті діти та діти з багатодітних сімей віком від 12 до 17 років. Їх буде орієнтовно 20-25 осіб.

«Важливою складовою на початку реалізації ініціативи є створення Дитячої дорадчої ради. Ми вже провели одну зустріч із дитячим активом Львова. Це діти, які представляють різні категорії. У місті функціонує шкільне самоврядування, але вони займаються вирішення на рівні школи, на рівні класу, на рівні заходів між школами. А зараз ці молоді люди будуть залучені до того, щоб спільно з представниками мерії та громадських організацій сформувати стратегію розвитку середовища для дитини і брати активну участь у її реалізації. Вони стануть нашими основними об’єктами, які доноситимуть меседжі, щоб в кінці 2013 року Львів отримав статус Міста, дружнього до дітей», – говорить Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту.

Одним із провідних постулатів концепції «Місто, дружнє до дитини» є можливість дітей  висловлювати своє бачення того, яким має бути їхнє місто, та впливати на відповідні рішення міської влади, які стосуються дітей. Тобто, передбачено активне залучення дітей до процесу прийняття владних рішень.

«Бачення дітьми розвитку міста і їхнього становища у місті, на мою думку, часом є більш дорослим, ніж у інших. Діти можуть пропонувати шляхи вирішення  проблем і допомогти місту своєю діяльністю їх долати. Оскільки діяльність тих служб, які працюють в інтересах дітей, зорієнтована на задоволення їхніх потреб, то краще почути про ці потреби безпосередньо від дитини», – розповідає консультант Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ з впровадження ініціативи «Міста, дружні до дитини» Сергій Алещенко.

Наступним етапом у роботі Координаційної та Дитячої  дорадчої рад буде всебічний аналіз та оцінка становища дітей у Львові та визначення проблем, які існують у дитячому середовищі й потребують вирішення. З цією метою у львівських школах буде проведено опитування серед дітей та батьків, яке стосується соціально-економічних та культурно-освітніх умов життя дітей.

«Серед школярів та батьків ми будемо проводити анкетування для того, щоб визначити проблеми, які їх турбують. Це перший етап, для того, щоб ми внесли виявлені питання в стратегію і підготували план вирішення. Ми опитаємо близько 1000 респондентів. Анкети надає представництво ЮНІСЕФ. Ми їх погоджуємо з освітянами. У нашій Координаційній раді присутні як шкільні психологи, так і соціальні працівники. Це ті люди, які щодня безпосередньо працюють з дітьми. Також працюватимуть волонтери та представники Дитячої дорадчої ради», – додає Володимир Шнайдер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *