ОСТАННІ НОВИНИ

Експерти вважають, що гривня буде зміцнюватися

|

Експерти прогнозують зміцнення гривні щодо іноземної валюти, зокрема американського долара. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко, передають «Українські новини».

«Цей рік традиційно ознаменується страшилками – як гривня обвалиться, як вона коштуватиме 9 чи 10 гривень за долар. Але розмови розмовами, а в 2013 році національна валюта може навіть зміцнитися до 8 гривень за долар. Такий курс є своєрідним компромісом, за якого інфляція мінімальна, а у експортерів є можливість хоч щось заробити», – вважає експерт.

Водночас, на його думку, протягом нинішнього року середній курс становитиме близько 8,2 грн за долар.

У свою чергу директор аналітичного департаменту компанії «Pro Consulting» Олександр Соколов вважає, що потенційне запровадження 10-відсоткового збору до Пенсійного фонду з продажу іноземної валюти, яке може відбутися найближчим часом, може послабити долар  відносно гривні.

«Зараз активно говорять про те, що в парламенті досягнуто компромісу з цього питання. А тому, незважаючи на те, який ефект цей збір мав на рівні декларації, а саме стабілізацію гривні, ухвалення відповідного закону надасть позитивний вплив на гривню, що зміцниться до долара», – переконаний фахівець.

За словами генерального директора аналітичного центру «БЕСТ» Валерія Гладкого, оголошена у вересні минулого року Федеральною резервною системою США емісія безготівкових доларів вже цього року може мати позитивний ефект на гривню.

«Внаслідок такої політики долар ослабне відносно євро. А тепер, враховуючи орієнтацію нашої національної валюти на американську, то, очевидно, що долар ослабне відносно всіх валют, в тому числі і гривні. Крім цього, українська валюта може подешевшати до євро, що, у свою чергу, надасть конкурентну перевагу українським експортерам, які продають свою продукцію на ринках Євросоюзу», – сказав фінансист.

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *