ОСТАННІ НОВИНИ

До гіпертоніків «швидка» приїжджатиме в останню чергу

|

З нового року онкохворим і людям з хворобами серця доведеться чекати приїзду бригади екстреної допомоги близько години. Такий висновок можна зробити, вивчивши роз´яснення Міністерства охорони здоров´я про критерії поділу звернень до диспетчерської швидкої допомоги. Текст цього роз´яснення мають в розпорядженні «Коментарі».

До категорії екстрених викликів, згідно з документом, відносяться звернення пацієнтів, які перебувають у невідкладному стані, що супроводжується втратою свідомості, судомами, раптовою зупинкою дихання, раптовими болями в ділянці серця, блювотою з кров´ю. Також небезпечними для життя вважаються гострі болі в черевній порожнині, зовнішня кровотеча і ознаки гострих інфекційних захворювань. На оперативний приїзд «швидкої» можуть розраховувати пацієнти з гострими психічними розладами, які загрожують життю та здоров´ю пацієнта чи інших людей.

Крім того, екстреними також вважаються звернення, обумовлені всіма видами травм (рани, переломи, вивихи, опіки, важкі травми, травми голови), а також ураженням електричним струмом, блискавкою.

Негайно медики будуть реагувати на повідомлення про теплові удари, переохолодження, асфіксії всіх видів (потоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи), пораненнях під час надзвичайних ситуацій (ДТП, аварії на виробничому місці, стихійні лиха), отруєння. На швидкий приїзд бригади лікарів можуть також розраховувати люди, що постраждали від укусів тваринами, зміями, павуками та комахами. Екстрену допомогу також надаватимуть вагітним з порушенням нормального протікання вагітності (передчасні пологи, кровотечі).

У МОЗ підкреслили, що також до категорії екстрених відносяться звернення до медичних працівників щодо транспортування пацієнта, який вимагає обов´язкового медичного супроводу та невідкладної госпіталізації в стаціонарні установи органів охорони здоров´я.

«У вищевикладених випадках диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф направляє до пацієнта бригаду швидкої медичної допомоги одразу ж після отримання звернення, яке належить до категорії екстрених», – розповіли в МОЗ.

До категорії неекстренних належать скарги пацієнта, стан якого не є невідкладним і супроводжується раптовим підвищення температури тіла з кашлем, нежитем, болем у горлі, а також головним болем, запамороченням, слабкістю і болями в попереку або суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз) . Крім того, не слід розраховувати на швидкий приїзд екстреної бригади людям з підвищенням артеріального тиску, больовим синдромом у онкологічних хворих, а також алкогольним, наркотичним, токсичним і синдромом абстинента.

Також неекстренними вважаються звернення зі скаргами на загострення хронічних захворювань (гіпертонічна хвороба, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, запалення печінки, жовчного міхура, кишечника, хвороби нирок і суглобів) у пацієнта, який перебуває під наглядом сімейного або дільничного лікаря.

«У цих випадках диспетчер перенаправляє звернення, яке класифікується як неекстренне, до відповідного закладу охорони здоров´я первинної медико-санітарної допомоги та медицини катастроф в порядку, затвердженому МОЗ. У разі ж відсутності такої можливості звернення буде направлено в бригаду «швидкої допомоги», за якою не закріплені екстрені виклики», – сказали в МОЗ. При цьому зазначивши, що це звернення повинно бути опрацьовано  протягом години.

Як зазначили в МОЗ, постанова Кабміну «Про екстрену медичну допомогу» набуває чинності з 1 січня 2012 року.

Фото: Львівський портал 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *