ОСТАННІ НОВИНИ

Дітей, хворих на ВІЛ, залишили без грошей - прокуратура

|

Міністерство охорони здоров´я України не вжило необхідних заходів для виплати дітям, інфікованим вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), передбаченої їм матеріальної допомоги. Про це йдеться у повідомоленні Генпрокуратури України.

Перевірка засвідчила, що МОЗ не вжив дієвих заходів щодо розробки та затвердження порядку виплати щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям.

У відомстві зазначають, що така допомога була передбачена постановою уряду від 12 вересня 2012 року. Згідно з документом, розмір допомоги був збільшений у п´ять разів і визначений у сумі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.), МОЗ був уповноважений привести власні нормативно-правові акти у відповідність з постановою.

Як зазначили в ГПУ, наразі нарахування зазначених коштів та їх виплата здійснюється тільки особам віком до 16 років у розмірі 34 грн., визначеному постановою Кабінету, що втратила чинність.

«Як наслідок, ВІЛ-інфіковані діти недоотримують гарантовану державою допомогу, а у віці від 16 до 18 років – взагалі незаконно позбавлені права на її отримання», – додали в ГПУ.

Генпрокуратура внесла подання до Міністерства охорони здоров´я з вимогою усунути виявлені порушення закону.

Також в ГПУ нагадали, в Україні під диспансерним наглядом перебуває понад 10 тисяч ВІЛ-інфікованих дітей.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *