ОСТАННІ НОВИНИ

Судді та правохоронці не готові до нового КПК?

|

Найближчим часом в`язням не варто очікувати на домашній арешт замість СІЗО Опівночі 20 листопада почнеться нове кримінально-процесуальне життя України – із початком дії нового кодексу, йдеться в сюжеті ТСН-Тижня. Нова версія Кримінально-процесуального кодексу обіцяє підвищену увагу міліції: вони вже не матимуть права довго думати, а зобов`язані порушити кримінальну справу зразу після заяви людини про злочин. А також забутий Україною суд присяжних: правда, лише в кількості трьох осіб. Штрафи замість тюрми у справах про економічні злочини і домашній арешт у супроводі електроніки.
Журналісти ТСН-Тижня саме на прикладі нового для України домашнього арешту спробували зрозуміти, чи працюватимуть новації і скільки за них заплатимо. Проста схема Електронні кайдани зовні – безневинний сучасний гаджет, схожий на наручний годинник. Це безперебійний радіомаяк на ногу, який делікатно називають браслетом. Якщо він на вас, це значить, що ви під домашнім арештом. Від вівторка це поняття запроваджується по всій Україні.
Людині, яка підозрюється у скоєнні злочину, суддя-слідчий може призначити таке обмеження волі до винесення вироку. Домашній арешт передбачає контроль за поведінкою людини. За новим кодексом, його режим встановлюватиме міліція залежно від статті звинувачення. “Буде обмежено його перебування за межами свого житла в часі, в території, відстані… В кожному випадку будуть окремо видані такі умови”, – пояснює член вищої кваліфікаційної комісії суддів Галина Колесник. Схема проста: кайдани постійно надсилають сигнал про місце перебування власника. Він проходить або через супутник, на зразок автомобільної навігації GPS, або через станції оператора стільникового зв`язку. Пересування арештанта, теоретично, можна відстежувати на моніторі в обладнаній черговій частині. Щойно він порушив межі дозволеного, тривожний сигнал надходить на табло і оперативна група мусить виїхати на затримання порушника. 
Але є нюанси. Перший: вартість обладнання лягає додатковим тягарем на бюджет. Зі своїх джерел ТСН-Тижню відомо, що Україна не вміє виробляти таку апаратуру, тож її будуть купувати закордоном. Кому підуть гроші – міліція не каже. “Коштів десь треба 32 мільйони, а технічних цих засобів – до 50 тисяч на рік”, – повідомив керівник головного слідчого управління МВС Василь Фаринник. А от на питання, хто бере участь у тендері, каже, що не знає, бо це не ті питання, якими він повинен займатися. З іншого боку, тут держава може й зекономити. Бо зараз в Україні 132 слідчих ізолятори, в яких перебуває приблизно 30 тисяч тимчасових в`язнів. Переважна більшість з них під слідством або в судовому процесі. Щонайменше третина могла би до вироку перебувати поза межами СІЗО. Утримання кожного за гратами коштує бюджетові щомісяця близько тисячі гривень. Отже, якби перевести на домашній арешт усіх, вкладені 30 мільйонів окупились би за один рік. Але справа навіть не в грошах. 
Порушення режиму домашнього арешту майже автоматично тягне за собою взяття під варту. Якщо, звичайно не сталося форс-мажору, скажімо, пожежі або гіпертонічної кризи. Навіть спробу зняти такі кайдани будь-який суддя вважатиме спробою втечі. Хоча, суддівський корпус тільки вивчає особливості нового кодексу. “Абсолютно не готовий! Так само, як не готова міліція! Не готові й адвокати, я вам скажу, це теж правда”, – каже правозахисниця Тетяна Яблонська. Втім, поки електроніку не придбали, будуть користуватися дідівським способом. Кілька разів на тиждень або дільничний інспектор, або оперативник буде навідуватися до домашнього арештанта. Ліниві силовики можуть просто саботувати свої обов`язки. Тому й суди не призначатимуть ближчим часом домашній арешт. “Враховуючи, що цей режим треба контролювати, це ж треба працівників додатково, а їх не буде, то сказати, що він буде поширений – я думаю, що ні. Наша звичайна підписка про невиїзд, а вони схожі трошки – я думаю буде більш поширеним заходом”, – прогнозує Колесник. Як не дивно, але досвід інших країн свідчить, що під домашнім арештом злочинець починає виправлятися ще до винесення вироку. Це точно корисніше, ніж проходити тюремні університети. Особливо коли ти – невинний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *