ОСТАННІ НОВИНИ

Купуючи німецький газ Україна може зекономити до $ 1,7 млрд.

|

«Нафтогаз України» має намір довести закупівлю німецького газу, транспортованого через територію Польщі, до 12 млрд кубометрів на рік, що дозволить українській компанії щорічно економити до $ 1,7 млрд. Збільшення імпорту німецького газу відбудеться за рахунок розширення технічних можливостей насосних станцій на кордоні з Польщею. Про це розповіло джерело «Комерсанта-Україна» в Міненерго.

«Ми знайшли технічні можливості для цього. За умови інвестицій у розмірі $10-12 млн ми розширимо імпортні можливості з 4 (планований обсяг закупівлі в цьому році – ред.) до 12 млрд. кубометрів на рік на прийом газу з Польщі», – заявив співрозмовник.

Також джерело розповіло, що вартість газу, що поставляється через Польщу, складе близько $360 за тис. кубометрів при ціні російського газу в наступному році вище $430 за тис. кубометрів.

«Таким чином, імпорт кожного мільярда кубометрів газу приносить економію в $30 млн», – зазначило джерело.

У RWE повідомили, що зараз угоду про постачання газу через Польщу підписана до початку травня, але вона має бути продовжена до кінця наступного року. У Міненерго кажуть, що до кінця 2013 року розраховують поставити до 8 млрд кубометрів газу, скоротивши при цьому поставки з Росії з 27,5 до 19,5 млрд кубометрів. Експерти підрахували, що економія «Нафтогазу» може досягти $1,7 млрд на рік.

Заява про зниження обсягів закупівлі газу у Росії викликало очікувану критику з боку «Газпрому».

«Україна і без того не вибирає весь обсяг російського газу, передбачений контрактом. Раніше нам казали, що це відбувається через зниження споживання газу, спричиненого проблемами в українській економіці. Зараз же з`ясовується, що, не виконавши контракт з нами, «Нафтогаз» шукає обсяги на стороні. Це неприйнятно», – заявили в російській монополії.

«Якщо ключовий для нас український ринок буде скорочуватися такими темпами, ми не виключаємо можливості оскаржити навіть нинішнє скорочення закупівель в суді», – сказали в Газпромі. Втім, експерти нагадали, що підписані в Харкові в 2010 році доповнення до контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом» виключають можливість призначати штрафи за зниження обсягів закупівлі газу.

«Це значно послаблює шанси «Газпрому» в суді у випадку, якщо він подасть позов за невиконання контракту», – вважає керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.

УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *