ОСТАННІ НОВИНИ

З усіх молочних продуктів найбільше підробляють згущене молоко

|

Найбільше рослинних жирів серед молочних продуктів експерти виявили в згущеному молоці. Про  це розповіла керівник відділу тестування науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Ніна Кальдій.

Зокрема рослині жири виявили в 4 з 9 зразків згущеного молока. При чому, мова йде не про незначні 2-5% рослинного жиру, подекуди цей показник сягає до 90-95%.

За словами Ніни Кальдій, рослинний жир в молочних продуктах на смак виявити практично неможливо. Однак винятком є якраз згущенка, куштуючи яку самі споживачі відчувають присмак цього рослинного жиру.

Крім того, протестувавши українське згущене молоко експерти виявили також барвник. А в одному із зразків знайшли замінники цукру, в тому числі і ацесульфам К – такий продукт категорично заборонений дітям до 7 років.

На другому місці за рівнем підробки серед українських молочних товарів, на думку експертів «ТЕСТУ», є масло. Цей продукт також часто містить велику кількість рослинних жирів, тобто фактично, таке масло є маргарином, однак виробники замовчують наявність в продукті жирів рослинного походження. Однак, як радить Н. Кальдій, підробку можна  виявити самостійно. Достатньо лише потримати масло на теплому повітрі: якщо воно швидко починає топитись – це справжнє молочне масло, адже молочні жири дуже реагують на зміну температури: топляться при високій температурі і, відповідно, швидко застигають на холоді. 

Третє місце за рівнем підробок молокопродуктів займають українські сири. Виробники цього продукту  також вдаються до фальсифікацій, додаючи, зокрема, рослинні жири. Однак ситуація не є критичною. Так, коментуючи звинувачення Росспоживнагляду щодо низької якості українських сирів Ніна Кальдій зазначила, що ці твердження  не зовсім відповідають дійсності, адже, на її думку, росіяни облили брудом навіть хороших українських виробників. Також експерт наголосила, що  росіяни так і не надали ґрунтовної інформації, яка б підтвердила ці звинувачення.

А от молоко чи сир не є популярними продуктами серед підробок. Так, навіть якщо молоко виготовлене з порошку (сухого молока), воно не втрачає свої властивості (сухе молоко зберігає близько 70% корисних компонентів). Однак, скільки на полицях українських магазинів «порошкового» молока наразі встановити неможливо, бо експертам бракує відповідних технологій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *