ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині відсвяткують відкриття міжнародного конкурсу ім. Яцика

|

На Львівщині пройдуть урочистості з нагоди відкриття XIII Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика. Про це інформує прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.

Так, 9 листопада, в День української  писемності та мови, в смт. Верхнє Синьовидне Сколівського району (на батьківщині П. Яцика) проведуть урочисте віче, початок о 12.00.

Святкування продовжиться концертом «Українська  мова – серця мого подих», що організують в м. Сколе. Початок о 13.30 (НД «Бескид»).

Нагадаємо, міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс, який має на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу.

Організатори – Міністерство освіти і науки України, Ліга українських меценатів за підтримки Міністерства культури і туризму України.

Перший Міжнародний конкурс знавців української мови було проведено у 2000 році. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.

Петро Яцик (1921-2001) – відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. З кінця 50-х років минулого століття почав направляти значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори.

Він став першим меценатом багатотомної «Енциклопедії українознавства», що видавалася у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою «Історії України-Русі» М. Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці меценат пожертвував 15 млн. доларів.

Петро Яцик вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та кошти для нагородження його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив і сам Петро Яцик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *