ОСТАННІ НОВИНИ

Природознавчий музей облаштує експозицію за допомогою сучасних технологій

|

Понад 9,27 млн грн ґранту від фонду Ріната Ахметова підуть на розвиток Львівського природничого музею упродовж трьох наступних років. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомила керівник проектів за напрямом «Культурне надбання» Фонду Рената Ахметова «Розвиток України» Олеся Островська-Люта.

За її словами, львівський природознавчий музей змагався із п’ятьма музеями України із 25, які також подали свої заявки на проект «Динамічний музей». Державний природознавчий музей Національної академії наук України у Львові із проектом «Природознавчий музей: від теорії еволюції життя до практики Живого музею» гідно склав конкуренцію Дніпропетровському національному історичному музею ім. Д. Яворницького, який представив проект «Музей для всіх: інтерактивний культурологічний соціально орієнтований проект для широкої аудиторії», Донецькому обласному краєзнавчому музею із проектом «Дитячий музейний центр для дітей з різними фізичними та соціальними можливостями», Музею книги і друкарства у Києві з проектом «Минуле і сучасність у просторі Музею книги і друкарства України» та Національному центру народної культури «Музей Івана Гончара» (Київ), який підготував проект «Актуальний Музей: стратегія динамічного розвитку».

«Природничий музей Львова отримав дуже високу довіру від експертного середовища. Їхню проектну заявку одностайно підтримали усі члени Експертної ради проекту «Динамічний музей». Зараз перед музеєм стоїть великий виклик – він повинен стати музеєм дуже важливим і цікавим для своєї громади, а також прикладом для інших музеїв в Україні, застосувати нові і нетипові для себе досі підходи і візії. Це дуже багато роботи, але музей дуже амбітний і пропозицію розробив цікаву. Музей повинен стати інституцією передачі знання», – зазначила Олеся Островська-Люта.

Вона також розповіла, що упродовж трьох років Львівський природничий музей співпрацюватиме зі спеціально призначеним експертом, завданням якого стане постійне консультування і надання фахової підтримки (професійні контакти, досвід тощо) колективу музею.

Зараз музей ставить собі за мету трансформуватися у соціальний центр і зворотнім зв’язком. Отримані кошти використають на побудову нової експозиції із застосуванням сучасних технологій, створення центру відвідувача та гостьової інфраструктури з особливою увагою до людей з обмеженими можливостями, здійснення освітніх подорожей, проведення семінарів та консультацій із провідними фахівцями з нових напрямків музейної роботи та багато іншого.

Як нагадав директор музею Юрій Чорнобай, музей був закритим для екскурсій майже 20 років. Сьогодні у приміщенні музею триває косметичний ремонт. «Ми провели реставрацію приміщення музею, зараз проводимо косметичний ремонт. Хочемо відновити роботу ліфта та відчистити шафи, де знаходитимуться експонати. Ці шафи знаходяться в хорошому стані. Ми усе залишаємо у тому стилі, який був закладений колись графом Володимиром Дідушицьким, засновником цього музею. Також залишилось зробити експозицію, площа якої за ці роки збільшилась. Експонати будуть розміщені по поличках з відповідними табличками та інформацією про них», – розповів Ю.Чорнобай.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий сподівається, що до кінця цього року музей, який зачинений ще 1995 року, відкриє частину експозиції. «Наше велике завдання, яке ми поставили перед собою, щоб до кінця цього року ми відкрили двері музею хоча б з певною експозицією. Враховуючи, що музей понад 20 років не приймає відвідувачів, цілі покоління дітей цього музею не бачили. Велика подяка директору, що працівники активно попрацювали. Ці експозиції будуть готувати, враховуючи новітні тенденції», – зазначив він.

На що Юрій Чорнобай зауважив, що музей готовий відкрити частину експозиції вже наприкінці листопада, але за умови, якщо Казначейство розблокує рахунки.

Львівський природознавчий музей був відкритий для відвідувачів з 1870 року. Фонди музею налічують: 400 тис експонатів основного фонду та 200 тис експонатів науково-допоміжного фонду. У 1995 року музей був закритий для відвідувачів через аварійний стан приміщення, відтоді НАН Україні розпочала генеральну реконструкцію будівлі. Але через постійне недофінансування ремонт затягнувся на цілих 17 років. У цей час музей продовжує працювати як наукова установа, у якій працює 21 кандидат і 6 докторів наук.

Фото: Львівський портал 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *