ОСТАННІ НОВИНИ

Небайдужих просять долучитися до акції «Українські книжки – сільським бібліотекам»

|

Львів’ян та жителів Львівщини запрошують взяти участь у Благодійній акції «Українські книжки – сільським бібліотекам», яка триватиме до 1 грудня 2012 року. Про це  інформує прес-служба громадська організація «Форум видавців».

Так, у цьогорічній книжковій акції, її організатори ставлять за мету зібрати 25 тисяч книжок для поповнення фондів сільських бібліотек Львівщини. Відтак, жителів Львова та області запрошують долучитися до нашої ініціативи й зібрати книжки, які дуже потрібні в селах. Це може бути художня, науково-популярна література, довідники і порадники. Домашні бібліотеки, які сприяли вашому становленню як інтелектуальної та культурної еліти, зараз зможуть знадобитися мешканцям навколишніх сіл, особливо дітям і молоді. 

Довідка

Опитування бібліотекарів Львівщини свідчать, що книжкові фонди більшості сільських бібліотек за останні 20 років майже не оновлювалися – крім підручників, які становлять понад 90% наявних фондів. Згідно із статистичними даними Національної парламентської бібліотеки України, бібліотечний фонд сільських бібліотек у Львівській області у 2010 р. зменшився порівняно з 2009 р на понад 129 тис. примірників, у цей самий період на 260 тисяч зменшилась кількість звертань сільських мешканців у місцеві бібліотеки. Ця тенденція зберігається. У загальний фонд сільських бібліотек щороку надходить 63 400 т.зв. фондодокументів (книжки, періодика, аудіокниги тощо), тобто в рік на одну бібліотеку-філію їх припадає всього 55! Одна сільська бібліотека Львівщини в рік отримує в середньому 892 грн. на поповнення фондів, більшу частину з яких витрачає на передплату періодики. На книжки коштів просто не залишається. Ця ситуація найбільш загрозлива для молоді, що втрачає доступ до освітньої та культурної інформації і тому приречена залишатись поза важливими суспільними процесами.

Відтак, ГО «Форум видавців» вже кілька років проводить благодійні акції з масштабного збору книжок для тих, хто їх потребує найбільше. За цей час зібрано понад 79 тисяч книжок орієнтовною вартістю 650 тисяч гривень, які передані дитячим будинкам, інтернатам, сільським бібліотекам та малозабезпеченим сім’ям. Організатори сподіваються, що завдяки новій акції «Українські книжки – сільським бібліотекам» вдасться запустити механізм масового громадського руху, який розширить мешканцям села доступ до книги і приверне увагу мешканців міст до проблем культурного розвитку сільських громад.
Фото: LUFA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *