ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівщини закликають до мобілізації на захист мови

|

Депутати Львівської обласної ради сьогодні, 2 серпня, під час позачергової сесії, ухвалили звернення до українського народу з приводу підписання Головою ВРУ Володимиром Литвином антиукраїнського закону «Про засади державної мовної політики». «За» це звернення проголосували 90 депутатів.

Депутати вирішили звернутись  до Вищого адміністративного суду України з позовом до Верховної Ради України про визнання дій Верховної Ради щодо підготовки і прийняття нею Закону України протиправними і такими, що вчинені з порушенням Конституції України та Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

Окрім того, депутати мають намір звернутись до  Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України із заявою про наявність в діях Верховної Ради України при підготовці та прийнятті мовного закону ознак злочину, що кваліфікується, як умисні дії, вчинені організованою групою осіб і спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, а також пряме обмеження прав громадян за мовними ознаками.

У випадку підписання президентом закону та набуття ним чинності, невідкладно звернутись в установленому порядку до Конституційного суду про визнання закону не конституційним.

Виступаючи голова Львівської облради Олег Панькевич від імені обласної ради звернувся до українського народу та українських політичних партій із закликом зробити все можливе, щоб зупинити наступ українофобів  та забезпечити перемогу опозиційних сил на виборах. Не  допустити чергових фальсифікацій і бути готовими до неминучих акцій громадської непокори.

«Закликаємо майбутню проукраїнську більшість у парламенті зліквідувати ганебні наслідки правління режиму у сфері законодавства внутрішньої та зовнішньої політики і передусім у гуманітарній царині. Вважаємо за необхідне, щоб майбутня Верховна рада сьомого скликання ухвалила закон про захист української мови; вимагаємо створити спеціальну державну структуру відповідальну за захист та утвердження української мови і дотримання мовного законодавства. Необхідно впровадити обов’язковий іспит для державних службовців та виписати сувору систему покарань за недотримання закону про державну мову», – процитував звернення до українського народу О. Панькевич.

Депутати додали поправку Ірини Фаріон з вимогою до ВРУ відновити графу «національність» у паспорті та свідоцтві про народження громадян України.

Також було підтримано пропозицію Степана Кубіва  щодо відновлення страйкових комітетів та створення мобілізаційних пунктів населення, які у випадку підписання Президентом мовного закону, будуть зорганізовувати людей для походу на Київ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *