ОСТАННІ НОВИНИ

На сьогодні запровадити другу державну мову в Україні нереально, - Єфремов

|

Змінити Конституцію, щоб запровадити в Україні другу державну мову, нині нереально. Про це в ефірі “5” каналу сказав голова парламентської фракції Партії Регіонів Олександр Єфремов, відповідаючи на запитання ведучого про те, що серед передвиборних обіцянок ПР було надання російській мові статусу другої державної, а не захист так званих регіональних мов.

Політик визнав, що на сьогодні у парламенті немає 300 голосів, потрібних для внесення змін до Конституції, і висловив сподівання, що їхні виборці це розуміють.

“Для того, щоб зробити другу державну мову, потрібна достатньо складна процедура. На сьогодні це нереально виконати. А виконати, щоб люди – ті, які порушують це питання, – у цьому сенсі нормально почувалися, у наших силах, і ми це робимо”, – додав О.Єфремов.

Нагадаємо, 5 червня ВР у першому читанні прийняла законопроект про тзасади державної мовної політики.

Як повідомляв УНН,  народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко в серпні 2011 року зареєстрували у Верховній Раді законопроект “Про засади державної мовної політики” №9073, який передбачає використання регіональних мов нарівні з державною.

У пояснювальній записці наголошується, що в разі прийняття законопроекту російська мова стане регіональною у 13 адміністративно-територіальних одиницях України – там, де російська є рідною для принаймні 10% населення – у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, АР Крим та містах Києві та Севастополі; кримсько-татарська – в АР Крим, угорська – у Закарпатській області, румунська – у Чернівецькій.

Автори законопроекту пропонують передбачити офіційну публікацію актів вищих органів державної влади українською та російською мовами, регіональними або мовами нацменшин. При цьому держава зобов`язується гарантувати жителям певної території надання адмінпослуг не лише державною українською мовою, а й регіональною або мовою нацменшин. Телерадіоорганізації України можуть на власний розсуд вести мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин, мовами міжнародного спілкування тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *