ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та Угорщина – лідери у згортанні демократії, – міжнародні експерти

|

 Україна та Угорщина лідирують за згортанням демократії у Центральній і Східній Європі, стверджує в оприлюдненому сьогодні звіті організація Freedom House

На думку експертів організації, які укладають щорічний аналіз демократичних процесів у регіоні, негативні тенденції в Україні та Угорщині ставлять під сумнів життєздатність молодих демократій Європейського Союзу і демократичні перспективи країни, яка прагне увійти до ЄС, повідомляє «Українська служба ВВС».

Найгострішу критику авторів звіту викликали процеси відходу від демократії в Україні за президента Януковича і в Угорщині за прем´єрства Віктора Орбана, як такі, що можуть поширитися на решту регіону в умовах дедалі більш непевної економічної ситуації.

«Прем´єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і президент України Віктор Янукович під приводом так званих реформ послідовно порушували критичну систему стримувань і противаг, – заявив президент Freedom House Дейвід Креймер. – Складається враження, що вони здійснюють у своїх країнах «Путінізацію». Іронія полягає в тому, що в самій Росії за минулий рік «Путінізм» виявився здебільшого дискредитованим, а прості росіяни дедалі активніше вимагають від уряду підзвітності і прозорості».

Україна, яка пережила короткий період демократичного сплеску після Помаранчевої революції 2004 року, зазнала суттєвого погіршення ситуації в п´яти категоріях із семи, зазначає Freedom House у повідомленні для преси.

Найбільше падіння – в судовій системі і незалежності судів та в оцінці загального стану розвитку демократії, яка швидкими темпами наближається до рівня, що передував Помаранчевій революції, зазначають автори звіту.

Висновки звіту Freedom House про стан демократії в країнах, які здійснюють перехід до демократії, будуть презентовані на круглому столі в Лондоні 6 червня і в Брюсселі 7 червня.

Нагадаємо, у квітні президент Freedom House Дейвід Креймер побував в Україні, де відвідав ув´язнених Тимошенко і Луценка і провів переговори з президентом Януковичем.

Втім, українська влада раніше відкидала всі закиди у вибірковому правосудді, а також у тиску на судову владу.

Comments.UA

«Українська служба BBC»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *