ОСТАННІ НОВИНИ

У передмісті Львова школа уже третій день плаває у нечистотах

|

У селищі Рудно, що під Львовом, від сьогодні вимушено закрили школу та садочок на невизначений термін. Причина  в тому, що підвал школи та приміщення їдальні просто потопають у нечистотах.

Як розповів у коментарі «Львівському порталу» селищний голова Рудно Ігор Форманчук, днями вийшла з ладу насосна станція перекачування нечистот. Каналізація, яка веде до цієї станції, проходить під школою, до якої підв’язаний і садочок. Через несправність насосної станції підвал та їдальню школи затопило півметровим шаром фекалій.

«27-28 числа вийшла з ладу насосна станція перекачування. Усе було забите (нечистотами – ред..), ми весь це час сиділи тут (у школі – ред..) і намагалися продути (каналізацію – ред..). Ми намагалися це зробити власними силами, але нам цього не вдалось. Сьогодні уже приїхала машина зі спеціалістами і зараз вони намагаються відновити насосну станцію», – розповів Ігор Форманчук.

Щоправда, за його словами, проблема насправді полягає не у самій насосній станції, а в тому, куди скидати ці нечистоти. «Сьогодні сільська рада Рудно дала розпорядження про закриття садочку на підставі постанови Залізничної санстанції – садочок мали закрити першого червня, але вимушено закривається від сьогодні. Я дав таке розпорядження, бо нема куди скидати ті нечистоти. Ця проблема існує уже давно, ми її піднімали і на рівні міста, і на рівні області. Також звертались у Київ до прем’єр-міністра, але так того питання ніхто і не вирішив до сьогодні», – зазначив селищний голова.

Ігор Форманчук нагадав, що минулого року селищна рада частково вирішила це питання власними силами. Адже було встановлено новий насос на станції. «Минулого року ми частково вирішили питання каналізування Рудно. 21 вересні 2011 року санстанція закрила нам очисні споруди і після того мала надати постанову про закриття школи і садочку, але вона цього не зробила. Відповідно школа і садочок працюють, але це нонсенс, бо куди вони мають скидати фекалії? Ми сподівались, що Київ допоможе нам вирішити цю проблему і сподівались отримати від них фінансування для того, щоб зробити центральну трасу і встановити перекачувальну станцію. У нас навіть є відповідний проект за 2006 рік. Загалом на ці роботи нам потрібно 7-7,5 млн грн. Ми навіть робили офіційне звернення від селищної ради, від школи та садочку, щоб відтермінувати на півроку закриття цих закладів у зв’язку з тим, що можливо буде фінансування. Але через підготовку до Євро, кошти нам не були передбачені», – розповів селищний голова Рудно.

Доки питання з фінансуванням проекту зависло у повітрі і школа потопає у нечистотах, влада селища та батьки мають спільно вирішити питання, куди діти своїх чад. Адже через закриття садочку батьки будуть вимушені брати відпустки і сидіти зі своїми дітьми. Тому сьогодні, як розповіла «Львівському порталу» завідувач садочку Оксана Цимбало, о 18 год. відбудуться батьківські збори, на яких буде присутній селищний голова Рудно, представники місцевого відділу освіти. «Сьогодні відбудуться батьківські збори. Думаю, що батьки та влада будуть робити звернення до вищих інстанцій, аби вирішити цю проблему. Ця проблема виникла не сьогодні… торік була аналогічна ситуація. Протягом року каналізація забивалась чотири-п’ять разів. У зв’язку з тим, що до цієї каналізації під’єднані і мешканці Рудно, ресторани, бари і інші підприємства – насосна станція не витримує такої потужності», – розповіла вона.

За словами О.Цимбало, за списком у садочку числиться 200 діток, щоправда відвідування в середньому становить 150-160 дітей. У школі навчається близько 1,5 тисячі учнів, але їм пощастило більше, бо через Євро-2012 вони швидше пішли на канікули. Але протягом канікул у приміщенні школи від сьогодні мав діяти оздоровчий табір для школярів, але початок його роботи теж відповідно відтерміновується.

 Фото: ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *