ОСТАННІ НОВИНИ

«Моральна» комісія взялася за «Галицьку жидівську кнайпу»

|

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі вирішила перевірити законність розміщення кафе біля синагоги “Золота Роза” у Галицькому районі Львова на вулиці Староєврейській, 27. Як інформують «Українські новини», про це сказано в повідомленні комісії.

 До комісії з моралі, як зазначається в повідомленні, звернулася прокуратура Галицького району Львова із проханням розглянути звернення керівника ортодоксальної релігійної громади “Турей загава” (“Золота Роза”) Мейлаха Шейхета із приводу можливих порушень законодавства.

На думку Шейхета, вищезгадане кафе по своїй суті ображає національні інтереси єврейського народу: назва “Золота Роза” запозичене з назви сакральної споруди, зруйнованої фашистами під час Другої світової війни, а літній майданчик кафе розташований поруч з місцем пам`яті – в зоні, що перебуває під охороною Організації Об`єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

З цього приводу Галицька районна адміністрація Львова свого часу, як підкреслюється в повідомленні, звернулася до Господарського суду Львівської області, за рішенням якого 5 липня 2010 кафе мало бути примусово демонтовано.

Однак воно досі залишається і працює.

Повна назва кафе, розташованого на вулиці Староєврейській, 27, – “Галицька жидівська кнайпа “Під Золотою Розою”.

Територія навколо синагоги “Золота Роза” розташована в межах кварталу, обмеженого вул. Братів Рогатинців, вул. Староєврейською, вул. Арсенальською, вул. Федорова і пл. Коліївщини і включає незабудовану ділянку на вул. Староєврейській, 41 та ділянку зі збереженими руїнами синагоги “Золота Роза”.

На цій території до 1943 року стояли 3 важливі для релігійного та громадського життя єврейської громади будівлі: велика міська синагога, синагога “Турей Захав” (відома також як “Золота Роза”) і Будинок навчання “Бейт гаМідраш”.

Ця територія є частиною ансамблю історичного центру Львова, внесеного до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *