ОСТАННІ НОВИНИ

Облрада вимагає від Пшонки скасувати рішення про розробку сланцевого газу

|

Міністерство екології та природних ресурсів України без погодження з органами місцевої влади визначило переможця конкурсу з розробки покладів сланцевого газу на площі «Олеська» Львівської області. Депутати Львівської облради звернулись до президента та генерального прокурора забезпечити усунення порушень закону та скасувати неправомірне рішення, повідомляє кореспондент «Львівського порталу» із сесійної зали. За відповідне звернення на сьогоднішній сесії облради проголосувало 79 депутатів.

«Невтішна для Львівщини епопея із визначенням переможця на користування надрами на території Олеської площі, яка охоплює дев`ять районів Львівської області, закінчилася тим, що визначення переможця відбулося без врахування інтересів територіальної громади Львівської області. По суті, відбулося рейдерське захоплення прав органів місцевого самоврядування вирішувати питання користування надрами», – заявила під час виступу голова комісії екології, природних ресурсів та рекреації Ірина Сех.

За її словами, ще 9 лютого 2011 року в комісію Львівської обласної ради з питань екології надійшло звернення Міністерства екології про надання погодження щодо включення площі газових сла нців Олеська до переліку ділянок надр, що можуть надаватися у користування на умовах, визначених угодами про розподіл продукції. Комісія в свою чергу звернулась до міністерства щодо введення у встановленому порядку представників Львівської обласної ради та Львівської ОДА до складу Міжвідомчої комісії.

Натомість, 22 березня 2011 року Міністерство екології та природних ресурсів написало відписку на ім`я голови облради. У ній зазначалося, що склад згаданої міжвідомчої комісії уже затверджено постановою Кабінету Міністрів, де передбачено вичерпний перелік членів комісії. І продовжувалося, що у разі позитивного рішення Львівської облради стосовно підтримки рішення Міжвідомчої комісії щодо включення площі Олеська до зазначеного Переліку уряд може розглянути пропозицію щодо включення представника Львівської обласної ради до складу Міжвідомчої комісії.

«Як ви розумієте, питання видобутку сланцевого газу є новим не лише для України, але й для країн Європи загалом. Тому поспішність керівництва міністерства видалася непрофесійним підходом до вирішення питання, яке потенційно несе в собі екологічні ризики. Згодом наші припущення виявилися правильними. Низка європейських держав відмовилася від видобутку сланцевого газу», – виклала І. Сех хронологію подій.

10 травня 2012 року стало відомо, що Міжвідомча комісія з організації та проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції визначила переможців конкурсів щодо розробки Юзівської (Донецька і Харківська області) та Олеської (Львівська область) газових площ. 14 травня 2012 року стали відомими переможці – Royal Dutch Shell і Chevron.

«Після підписання і державної реєстрації угод інвестору (переможцю конкурсу) надається спеціальний дозвіл на користування надрами з метою геологічного вивчення, зокрема, дослідно-промислової розробки, з подальшим видобутком вуглеводнів (промисловою розробкою) в межах ділянки, строком на 50 років.

Сланцеві родовища розроблятимуть на території Львівщини без участі територіальних громад, а це означає, що процес виробництва буде майже неконтрольованим. Сланцеве законодавство не напрацьоване, отже не будуть враховані пропозиції та зауваження органів місцевого самоврядування Львівської області, на території яких будуть проводитися геологорозвідувальні роботи та розроблятися поклади сланцевого газу. Як укладатимуть угоду про розподіл продукції – невідомо. Яким чином будуть компенсувати територіальним громадам екологічні ризики промислового виробництва – невідомо. На порядку денному гостро стоятиме питання відчуження приватної власності у власників земельних ділянок з покладами сланцевих газів під грифом «для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», – додала Ірина Сех.

Малюнок: profi-forex.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *