ОСТАННІ НОВИНИ

Ветеранів задобрювали гречкою та отрутою від тарганів

|

Громадянська мережа «ОПОРА» проаналізувала, як політики та потенційні кандидати в депутати використали 9 травня для того, щоби «ненав`язливо нагадти про себе електорату».

«Меню» 9 травня для ветеранів не вирізнялося особливою різноманітністю. Потенційні кандидати традиційно дарували продуктові набори і грошову допомогу. Окрім традиційної передвиборчої гречки, обов’язковим атрибутом була олія, чай і горілка. Проте, траплялися й оригінальніші «подарунки».

І хоча, як роз’яснила Центральна виборча комісія постановою від 23 квітня 2012 року, надання виборцям безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну політичну партію чи кандидата у народні депутати України або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців, проте ніхто на це зважав.

Не вважається підкупом роздача товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати, тобто 32 грн. 82 коп.

На КиївщиніРівненщині, Кіровоградщині представники влади подарували ветеранам продпакети та матеріальну допомогу. У Чернівцях ветерани одержали чи не найбільші продуктові пакети, на яких була символіка Партії регіонів. Сюди входили макарони, олія, гречка, рис, цукор-рафінад, чай, шпроти, згущене молоко, горілка, цукерки. Орієнтовна вартість такого пакету – 135 грн. За даними порталу «Чернівці. Коментарі», хол Першотравневої районної ради Чернівців напередодні Дня Перемоги був вщент заповнений продуктовими пайками у пакетах з символікою Партії регіонів.

Напередодні 9 травня 110 ветеранів міста Луцьк отримали подарунки від Благодійного фонду Ігоря Палиці, народного депутата. У подарунковому пакету було борошно, кукурудза, рис, вівсяні пластівці, гречка, олія, цукерки,  чай, булочки та чашки.

Натомість у Харкові ветерани та «діти війни» отримали по 1 кг гречки, 0,5 кг цукру, банку згущеного молока, пів літри соняшникової олії, пачці чаю, печива і по пакетику цукерок «Корівка». Приблизна вартість такого пакунку з продуктами – 70 грн. Продуктові пакети були з логотипом благодійного фонду «Помоги ближнему» і вітальною листівкою від імені міського голови Г.Кернеса та потенційного кандидата-мажоритарника (по Харкову таких семеро: народні депутати В. Писаренко, І. Горіна, Д. Святаш, І. Бережна, О. Фельдман, депутати міськради А. Денисенко, В. Мисик). За даними спостерігачів ОПОРИ, протягом першої половини квітня по всіх районах Харкова силами вчителів, лікарів, працівників комунальних установ та школярів старших класів з ветеранів та «дітей війни» збиралися письмові заявки на отримання продуктових наборів до свята Перемоги від благодійного фонду  «Помоги ближнему».

На Вінниччині представники Спілки підприємців та промисловців м. Жмеринка від імені Віктора Жеребнюка, голови Деснянської райдержадміністрації, вручали ветеранам та учасникам війни продукти – 1кг гречки, 1кг макаронів, 1кг цукру, 1 пачка цукерок, 1 пляшка вина або шампанського. Такі продукти коштують близько 75 грн. Трохи дешевші пакети, вартістю близько 35 грн., дарували у Бершадському районі – гречку, цукор, олію і макарони дарував депутат обласної ради Партії регіонів, директор ПрАТ «Зернопродукт МХП» Кучер Микола.

Крупи та горілку роздавали ветеранам Віталій Журавський і Микола Оніщук, які уже активно працюють з виборцями на Житомирщині.

У Луганську Партія регіонів розповсюджувала серед ветеранів привітальний подарунковий сертифікат, по якому можна отримати безкоштовні послуги у визначених місцях (перукарні, швейному ательє). А Наталія Королевська та партія «Україна – вперед» провели концерт  «Пісні Перемоги».  Продпакети, орієнтовною вартістю 75 грн., роздавали представники Партії регіонів.

На Закарпатті бютівець Олександр Кеменяш на прохання Міжгірської партійної організації ВО Батьківщина відвідав з привітаннями і подякою за перемогу сім’ю ветеранів в смт. Міжгір’я. Бютівець вручив родині букет червоних троянд, «фронтовий набір» (горілка, військова тушонка, огірки тощо), торт, фрукти, овочі, пакети з продуктами, матеріальну допомогу. Cвяткування Дня перемоги було і в офісі Мукачівської районної організації Партії регіонів. З ініціативи депутата Закарпатської обласної ради Василя Іванча ветерани отримали грошові премії. Опісля був організований фуршет. Представники «Єдиного центру» від імені депутата Закарпатської обласної ради Павла Балоги вручили ветеранам пам’ятні подарунки. Серед презентів – сучасний комп’ютерний комплекс зі «скайпом» та веб-камерою з річним підключенням до мережі Інтернет Хустській міськрайонній раді ветеранів та пенсіонерів.

Комп’ютери дарували і в Запоріжжі. Сергій Кальцев (Партія регіонів) зустрівся з учасниками війни Заводського та Ленінського району та подарував районним ветеранським організаціям комп’ютери.

Депутат Хмельницької районної ради від «Фронту Змін» Дмитро Беспалов привітав ветеранів війни, які проживають у селах Малашівці та Волиця з Днем Перемоги, і подарував їм радіоприймачі. Народний депутат Василь Шпак (Народна партія) презентував Хмельницькій організації ветеранів України автомобіль, принтер, сканер і ксерокс. Автомобілі дарували і в Криму. 8 травня у центрі Сімферополя відбулося вручення ветеранам ключів від  авто Dawoo Lanos від голови ВР Криму Могильова. 

Проте, найоригінальніше вітали на Сумщині. У м. Шостка потенційний кандидат у народні депутати Сергій Талала до 9 травня ветеранам замість гречки запропонував отруту «Смерть жукам». Як повідомляє Шостка.INFO, для цього досить заповнити невелику заяву на ім`я голови фонду «Рідний край» С.Талали і волонтер подарує 3 упаковки отрути.

Підкуп виборців є злочином, що посягає на виборчі права і свободи людини і громадянина з метою – перешкодити громадянину вільно здійснити дії, спрямовані на реалізацію належного йому виборчого права.

Особи, винні в порушенні законодавства про вибори народних депутатів України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом. Але кримінальна відповідальність передбачається тільки за підкуп виборців, здійснений тільки після офіційного початку виборчого процесу.

Офіційний виборчий процес розпочнеться за 90 днів до дня голосування. Тобто лише після 30 липня 2012 року уже офіційних кандидатів в депутати можна буде притягнути до відповідальності за підкуп виборців – так звані продпакети.

 Довідка

Згідно з частиною тринадцятою статті 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей.

 Центральна виборча комісія роз’яснює, що така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям, а також виборчим комісіям та їх членам коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну політичну партію чи кандидата у народні депутати України або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *