ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура заступиться за червоні прапори у Львові

|

Прокуратура опротестує ухвалу міськради про заборону комуністичної та нацистської символіки, повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області.

Сесією Львівської міської ради 26 квітня прийнято ухвалу «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території м. Львова».

Мова йде про заборону використання символіки неіснуючої держави – СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території міста, на будівлях державних установ і комунальних підприємств міста, під час проведення масових заходів.

У прокуратурі вказують, що ухваливши таке рішення, міська рада порушила низку вимог чинного законодавства.

     Зокрема, вийшла за межі своїх повноважень, визначених ст.26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, а також порушила вимоги ст.19 Конституції України, яка зобов`язує органи місцевої влади та їх посадових осіб діяти лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Згідно із Законом України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років», на честь Перемоги в столиці України місті – герої Києві, інших містах та населених пунктах України проводяться святкові заходи з використанням Прапора Перемоги.

     Рішенням Конституційного Суду України від 16.06.2011 року № 6-рп/2011 визнано неконституційним абзац 6 статті 2 Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» відповідно до якого: основними формами увічнення перемоги та подвигу народу-переможця є офіційний підйом у День Перемоги копій Прапора Перемоги на будинках (щоглах, флагштоках) поряд з Державним Прапором України. Всі інші норми зазначеного Закону визнані конституційними.

У прокуратурі нагадують, що минулого року Львівська міська рада прийняла аналогічну ухвалу, яка була опротестована. У зв`язку з відхиленням протесту, прокуратура міста Львова звернулася до суду з адміністративним позовом про визнання незаконною та скасування вказаної ухвали. Постановою Галицького районного суду Львова вказаний позов задоволено частково – визнано незаконною та скасовано ухвалу міської ради в частині заборони використання символіки неіснуючої держави – СРСР, комуністичної символіки на території міста, на будівлях державних установ і комунальних підприємств міста, під час проведення масових заходів, як таку, що суперечила вимогам Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Рішення вступило в законну силу.

Якщо на новоприйняту незаконну ухвалу ЛМР міський голова не накладе вето, прокуратура міста Львова буде вжито заходів реагування щодо її скасування у відповідній частині. 

Фото: Львівський портал 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *