ОСТАННІ НОВИНИ

Через викрадення ікон порушено кримінальну справу

|

Міліція Львівщини порушила кримінальну справ у зв’язку із крадіжкою ікон кінця 17-го століття в селі Волиця Деревлянська Буського району. Про це «Львівському порталу» повідомили у Секторі зв’язків з громадськістю ГУМВС у Львівській області.

Як запевнили у СГЗ працівники міліції активно шукають зловмисників, які скоїли цей злочин. З місця події вилучено низку речових доказів і слідство триває.

Водночас такі злочини розкривати надзвичайно важко. Скоріш за все, злодії діяли на замовлення і діяли не наосліп, відтак можна припустити, що ікони спробують переправити за кордон, де вони надовго осядуть у якійсь колекції.

Як нагадав у розмові з кореспондентом «Львівського порталу» львівський колекціонер Олександр Молодий, котрий і здійняв шум довкола крадіжки, подібна історія у Львові вже була з іконами, викраденими 1984 року з фондосховищ у Вірменському соборі.

Тоді викрали 22 ікони, однак доля половини з них до цього часу залишається невідомою. А в даному випадку йдеться про ікони пензля Івана Рутковича,які знавці називають  вершиною галицького іконопису кінця 17-початку 18 століття.

«Після Жовківського іконостасу, це найкраща робота Рутковича. Це перший його відомий і підписаний іконостас. Якщо порівнювати за мистецькою цінністю, то в українському контексті це рівень Рембрандта» – наголосив експерт.

У цій справі є чимало питань, але найголовніше полягає в тому, чому пам’ятка такого рівня не мала жодної охорони, окрім звичайного навісного замка.

Фото  Дерев’яні храми України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *