ОСТАННІ НОВИНИ

"Комуналка" Львова цього року ледь дихатиме

|

Міський голова Львова Андрій Садовий сьогодні на засіданні виконкому, під час розгляду основних показників загального фонду міського бюджету Львова на 2012 рік, розповів своїм підлеглим, де шукати кошти на більш-менш адекватне фінансування житлово-комунального господарства та на інші, не менш важливі статті видатків.
А.Садовий відмовився підписувати рішення, в якому передбачалося фінансування на ЖКГ у розмірі 63,6 млн грн.. До порівняння, минулого року на галузь ЖКГ виділялось 145 млн. грн..
За словами директора департаменту фінансової політики ЛМР Олега Іщука, котрий представляв проект рішення, такого фінансування не вистачить навіть на зарплати працівникам ЖКГ та на погашення боргів за 2011 рік.
За ЖКГ вступився перший заступник мера Олег Синютка. «За останні роки забрали повністю дотацію на комунальні підприємства, дотацію на цвинтарі, на інші речі, а зараз отримуємо 63 млн – на ЖКГ. За цими цифрами стоїть життєдіяльність міста, а за таких умов, при такому фінансуванні, ми можемо просто зупинити все місто. Прошу віднайти кошти на ЖКГ, не експериментувати і не гратися з такою важливою галуззю», – наголосив О.Синютка.
Далі підключився й мер, котрий заявив, що йому рука не підніметься підписати документ з такими цифрами. Він зазначив, що при всіх складнощах необхідно шукати резерви та принаймні залишати фінансування на рівні минулого року.
А.Садовий додав, що є щонайменше три статті, де можна відшукати додаткові кошти для наповнення бюджету. За його словами, це можна зробити, вдаючись до економії при фінансуванні держуправління. Так із запропонованих 115,9 млн. грн., А.Садовий вважає за необхідне залишити 101,5 млн. грн.
Також міський голова запропонував переглянути в сторону збільшення прибутків з оренди землі і земельного податку, які пропонувалися у розмірі 98 млн грн. та 65,6 млн грн., відповідно.
Начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Михайло Бокало погодився, що справді, за певних умов ці статті доходів можна планувати доволі більшими. Так, доходи бюджету з земельного податку у 2012-му році можна збільшити до 68 – 70 млн. грн. Щодо сплати оренди за землю, то, за словами М.Бокала, доходи з цієї статті можна збільшити до 120-125 млн. грн. Водночас чиновник наголосив, що такі збільшені цифри можливі, але при дотриманні кількох умов. Зокрема, йдеться про необхідність переукласти всі договори оренди землі. На сьогодні із 3,5 тис. загалом переукладено лише 1,5 тис. угод.
Садовий підсумував, що таким чином можливо збільшити статті доходів на 27 млн грн. – з оренди землі та 4,5 млн грн. – із земельного податку. Усі ці додаткові кошти будуть спрямовані на ЖКГ й видатки можливо збільшити до понад 100 млн. грн..
На зауваження присутніх на засіданні, мовляв у чиновника, котрий обіцяє такі надходження, занадто багато «якщо», А.Садовий відповів: «Пан Бокало хоче працювати на посаді, от хай на власному прикладі покаже, як треба працювати».
Також Андрій Садовий заявив, що така дещо збільшена сума на ЖКГ дасть можливість дихати галузі хоча б на одну легеню. «Сума 63,6 млн. грн. – легені взагалі не дихають і треба було б припиняти функціонування».
Окрім того, він назвав ще ряд видатків, які в жодному разі не погодиться зменшити у порівнянні з минулим роком. Утім відкориговані цифри можливо буде побачити уже під час розгляду бюджету на сесійному засіданні ЛМР.
За словами О.Іщука, збалансований бюджет пропонується у розмірі 1 млрд 471 млн грн.

Фото Львівський портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *