ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відбулась спільна молитва на знак українсько-польського примирення

Львівський портал

|

На меморіалі Української галицької армії та комплексі Польських військових поховань (цвинтар «Орлят»), що на Личаківському цвинтарі у Львові, учора відбулося спільне поминання полеглих вірними греко- і римо-католицької церков. Про це «Львівський портал» повідомили у ГО «Зарваницька ініціатива».

Нагадаємо, що в одній частині Личаківського кладовища поховано польських юнаків («Орлята»), які боролися за Львів 1918 року, а поруч — молоді бійці Української галицької армії, що боролися за Львів у цьому ж році.

Спорудження пантеонів для них 2001—2002 рр. збурило багатьох поляків й українців, бо роз’ятрило рани минулого. 2002 року Інститут релігії та суспільства Українського Католицького Університету разом із культурологічним часописом «Ї» зініціював спільну молитву на цих військових похованнях — як акцію українсько-польського примирення.

«У такий спосіб ми хотіли розрядити політичну атмосферу, яку створили політики своїми не завжди вдалими кроками, — зазначав напередодні першої спільної молитви тодішній керівник Інституту релігії та суспільства Мирослав Маринович. — Молитва потрібна всім тим душам, які тут лежать чи на польському, чи на українському боці».

Відтоді щороку 1 листопада українці й поляки разом зі своїми ієрархами моляться в пам’ять загиблих і в ім’я примирення двох сусідніх народів. Цьогорічна акція — десята за рахунком, вона відбувається за підтримки Українського Католицького Університету, незалежного культурологічного журналу «Ї». У 2011 році цей захід підтримало також громадське об’єднання «Зарваницька ініціатива».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *