ОСТАННІ НОВИНИ

Оператори кабельного ТБ зможуть оскаржити сервітутну плату у суді – Бермес

Львівський портал

|

Учора відбулася спільна нарада представників влади та львівських операторів телекомунікацій, на якій обговорили новий проект «Порядок розміщення елементів мереж зв’язку в житлових будинках (гуртожитках) та спорудах, що належать до власності територіальної громади м. Львова». Про це у коментарі «Львівському порталу» розповів голова координаційно-дорадчої ради при Львівській обласній держадміністрації Зеновій Бермес.

Нагадаємо, згідно з цим проектом, у місті з кожного оператора телекомунікацій планується стягувати нову оплату – щомісяця їм потрібно буде додатково сплачувати 1 грн (з ПДВ) за кожну квартиру або житлове приміщення у гуртожитку (так звана сервітутна плата). Відтак, це може призвести до подорожчання послуг провайдерів кабельного телебачення та інтернету для населення на третину. Проти даного проекту виступають самі провайдери, тому вони вимагають від влади досягнути якогось консенсусу у даній ситуації.

Зокрема, за словами З.Бермеса, на вимогу представників телекомунікацій була створена узгоджувальна група, яка має напрацювати спільне рішення щодо даної ситуації. «Це було вчора друге рішення, буде й третє. Робота переговорна продовжується і я думаю, що конфлікт не зменшився», – сказав він.

З.Бермес також зауважив, що таке поняття як сервітут не може бути визначене в натурі і тому будь-який суд чи прокурор оскаржить його, бо така форма збирання платежів є незаконною.

Нагадаємо, 5 вересня цього року на офіційному сайті Львівської міської ради було оприлюднено новий проект «Порядок розміщення елементів мереж зв’язку в житлових будинках (гуртожитках) та спорудах, що належать до власності територіальної громади м. Львова». Як стверджують учасники телекомунікаційного ринку, згідно з цим проектом, у місті Лева з кожного оператора телекомунікацій буде стягуватися нова оплата – щомісяця їм потрібно буде додатково сплачувати 1 грн (з ПДВ) за кожну квартиру або житлове приміщення у гуртожитку.

Як розповів президент асоціації «Західноукраїнська гільдія операторів кабельного телебачення» Василь Волокітін, дана сервітутна плата (як її називають у мерії – ред.) абсолютно економічно необґрунтована. Більше того, вона призведе до 30% подорожчання у Львові телекомунікаційних послуг (кабельного телебачення, телефонного зв’язку та інтернету) для споживачів.

«Ця сервітутна плата економічно необґрунтована. Вона висмоктана з пальця. Міська рада просто вирішила наповнити свою казну руками провайдерів – в рік вони отримуватимуть у казну близько 20 млн грн. До прикладу, є ціна 1 грн за квартиру, у будинку 100 квартир, а реальна кількість абонентів телекомунікацій у цьому будинку 25%. Виходить, що за решту доведеться платити місту, тобто за 100 квартир 100 грн. Але ці 100 грн мають лягти якраз на тих 25 квартир, які отримують дані послуги. Це проблема з одного боку, а з іншого – провайдерів (кабельне телебачення та інтернет) в одному будинку як мінімум є кілька і кожен має платити за однією формулою», – розповів він.

Крім того, даний проект порушує одразу кілька Законів України: «Про телекомунікації», «Про Антимонопольний комітет України», «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності», «Про інформацію».

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *