ОСТАННІ НОВИНИ

Влада досі не виконала обіцянок щодо вивезення книг з костелу Єзуїтів

Львівський портал

|

Міський голова Львова Андрій Садовий знову відзначився порожніми обіцянками. Ще у липні А.Садовий обіцяв посприяти священикам храму Петра і Павла (костелу єзуїтів) перевезти книги бібліотеки ім. В.Стефаника у приміщення на вул. Авіаційній,1 і до кінця цього року відкрити храм для відвідування парафіянами та туристами. Але, як розповів «Львівському порталу» отець храму Степан, жодних рішень, жодних кроків зі сторони влади досі не було зроблено.

«На превеликий жаль на протязі п’яти-шести місяців нічого не було зроблено зі сторони представників влади щодо перевезення книг з храму Петра і Павла у приміщення на вулиці Авіаційній. Усі декларації та заяви про те, що до кінця цього року храм буде відкритий для вірян, що книги бібліотеки ім. Стефаника будуть перевезені – залишилися на рівні декларацій», – зазначив отець Степан.

За його словами, священики храму Петра і Павла кілька разів зверталися до різних щаблів влади та різних меценатів з тим, щоб це питання якось зрушити з мертвої точки.

«Після гучних заяв у липні з боку міської ради було проведено кілька безрезультатних зустрічей, не було жодних конкретних рішень, лише пусті розмови. Жодних робочих зустрічей на чолі з міським головою Львова, щоб вирішити це питання, не було. Так само були і пусті балачки зі сторони голови ЛОДА М.Цимбалюка. Він обіцяв створити робочу комісію щодо вивчення цього питання. Так, ця комісія була створена. Мені говорили, що хтось там зустрічався, але жодних представників церкви, жодних представників бібліотеки Стефаника на засідання цієї комісії не було запрошено. Усі ініційовані зустрічі, як зі сторони міської ради, так і зі сторони обласної держадміністрації – закінчилися нічим. Сьогодні нічого не робиться, жодної робочої зустрічі за участі бібліотеки та церкви не було. До влади важко достукатися, а без її втручання, ані бібліотека, ані церква не зможуть вирішити цю проблему», – розповів отець храму Степан.

Отець Степан також розповів, що від представників УГКЦ у кінці липня також був скерований лист до прем’єр-міністра М.Азарова з проханням надати бібліотеці ім. В.Стефаника фінансову допомогу, аби останні змогли зробити ремонт у приміщеннях, куди збираються перевезти книги. «Приміщення на вул. Авіаційній,1 та у кінотеатрі ім. Миколайчука знаходяться у поганому стані, там протікають стіни, зберігати книги у таких приміщеннях нереально. Ми розуміємо, що Львівська національна наукова бібліотека імені В.Стефаника не має коштів, щоб відремонтувати приміщення, тому й зверталися і до місцевої влади, і до центральної. Але це також закінчилося нічим, лише банальним відписуванням і переписуванням», – сказав о.Степан.

І щоби хоч якось посприяти у вирішенні фінансової сторони цієї проблеми, представники храму віддали бібліотеці ім. В.Стефаника близько 100 тис грн., які були зібрані на реставрацію храму Петра і Павла. «Цю частину зібраних коштів були передані бібліотеці як пожертва для того, щоб вони зробили ремонт у приміщеннях і поступово перевозили ці книги. Але для цього потрібно значно більше коштів», – зазначив священик.

Потреба у вивезені книг з храму стоїть дуже гостро, адже через їх наявність, по-перше, псується сама святиня, реставрацію зробити не можливо. По-друге, книги теж нищаться у храмі, бо це не місце для їх зберігання. І по-третє, у храмі неможливо проводити богослужіння. «Станом на сьогодні богослужіння відбуваються в тимчасовій каплиці, яка знаходиться в приміщеннях підвалу, з кожним разом у нас збільшується кількість парафіян, а місця там мало, бо каплиця нагадує більше коридор Києво-Печерської лаври. А щоб ми могли повноцінно проводити богослужіння у храмі – потрібно його звільнити від книг. Це, у своєю чергу, дасть можливість науковцям та студентам користуватися книгами, які лежали у храмі 65 років!», – зазначив о.Степан. 

Наостанок, священнослужитель повідомив, що уже наступного понеділка, 12 вересня, представники храму Петра і Павла планують вкотре звернутися через ЗМІ до громадськості, представників влади з проханням вирішити цю проблему. «Бо дивно, коли храм, який стоїть у центрі міста і якому 380 років, досі використовується як склад для книжок і туди не може попасти жоден турист, жоден львів’янин», – додав отець храму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *