ОСТАННІ НОВИНИ

Забілий сумнівається, що СБУ поверне вилучені документи та комп’ютери

Львівський портал

|

Директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»Руслан Забілий має сумніви, що йому повернуть вилучені працівниками СБУ  особистий комп’ютер та зовнішні накопичувачі інформації з науковими матеріалами. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції.

«Я оптиміст й надіюся, що повернуть ці речі. Хоча глибоко в душі не дуже вірю, що повернуть, але все ж цього домагатися потрібно. Якщо йти на якісь поступки у цій справі, то де є гарантія, що завтра хтось інший з моїх колег не буде наступний, що не буде відкрита ще одна така справа. Потрібно вимагати», – заявив Р.Забілий.

За його словами, серед вилучених СБУ документів є унікальні, котрі практично не підлягають відтворенню.

«Є документи, які фактично на цей момент втрачено. Це кілька годин спогадів, записаних з Іваном Гелем, який нещодавно помер і копії цього запису немає. Є інші документи, які я привіз з Литви, записані чи скопійовані в приватних колекціях та із закордонних архівів. Тобто, так чи інакше частину відновити можна, але для цього треба буде потратити щонайменше 10 років. Саме стільки було потрачено часу допоки це все зібрав», – розповів історик.

Він зазначив, що в СБУ дають пояснення, нібито документи досі перебувають на експертизі.

«Документи проходять експертизу, хоча слідчий говорив, що ця експертиза закінчиться у березні цього року і після цього почнуть повертати носії, ноут-буки, які вилучені, але досі нічого не повернули», – додав Р.Забілий.

Він також розповів, що серед вилучених речей багато спогадів, записаних зі слів дисидентів, в’язнів Тюрми на Лонцького, їх особисті документи, копії цих документів, матеріали, які колишні в’язні отримали в архівах і стосуються їх особисто, постанови суду про строк, на який засуджуються, довідки про звільнення з таборів, листування. «Це ті документи, які жодного стосунку до архіву не мають і де там можна шукати державну таємницю, для мене це є загадкою. Відтак по іншому, як тиск це розцінювати не можна. Тиск для того, щоб не займалися тим, чим не варто займатися», – резюмував Р.Забілий.

На запитання чи планує він оскаржувати своє затримання та вилучення цінних документів, Р.Забілий відповів, що зараз працює над цим питанням з адвокатом. «Спрямовувалися оскарження, але відповіді немає. Думаю, що все попереду», – зазначив він.

Як інформував «Львівський портал», 5 липня у Львові Служба безпеки України розпочала допити істориків та працівників Національного музею, створеного у колишній в’язниці КГБ і Гестапо.

Працівників допитують як свідків у кримінальній справі за фактом замаху на розголошення відомостей, що можуть становити державну таємницю. Справу було порушено після незаконного затримання СБУ у Києві 8 вересня 2010 року директора Національного музею “Тюрма на Лонцького” історика Руслана Забілого і вилучення в нього особистого комп’ютера та зовнішнього накопичувача інформації з науковими матеріалами. Після того було проведено обшук і конфісковано комп’ютери та зовнішній диск із кабінетів музейних працівників. Досі нічого не повернуто.

«Така ситуація є наслідком того, що СБУ свідомо плутає радянський гриф “Секретно” та український “Таємно” і продовжує думати, що ніби має підстави регулювати наукову діяльність. Натомість державний орган, яким є СБУ, має діяти у межах і в спосіб, передбачений законом. А жоден закон України, тим паче жодні службові інструкції СБУ не регулюють наукової і творчої діяльності громадян, в тому числі істориків, право на яку закріплене Конституцією”, — нагадав історик Володимир В’ятрович, голова Вченої ради Центру досліджень визвольного руху, який у 2008—2010 роках провів розсекречення раніше таємних архівів КГБ.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *