ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові епідемії туберкульозу після масового звільнення в’язнів не буде

Львівський портал

|

Львів’янам не слід боятися того, що до Дня Незалежності пенітенціарні заклади Львова та області випустять на волю ув’язнених, хворих на туберкульоз. Хвилі епідемії туберкульозу не буде, адже медики контролюють це питання і постійно проводять цілі комплекси заходів, аби виявляти і локалізовувати це захворювання. Про це «Львівському порталу» розповів начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

За його словами, громадяни мають щороку проходити флюорографію, аби попередити чи виявити дану недугу. Крім того, у Львові постійно проходить акція профілактики туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання. “Але попри те, у одна проблема – не всі люди відгукуються і не всі приходять на обстеження. Бувають і такі випадки, коли у деяких поліклініках можуть по два-три тижні не працювати флюорографічні апарати. Таке трапляється від того, що вони старі, а нові купити немає за що. Що стосується хворих на туберкульоз, то ми їх постійно контролюємо, вони планово проходять флюорографічні обстеження за скеруваннями центрів зайнятості і інших закладів, що займаються такою категорією пацієнтів», – розповів В.Зуб.

Аналогічні обстеження проходять й колишні ув’язнені, зазначив головний лікар Львова. «Ми нікому не відмовляємо, постійно проводимо такі обстеження серед цих людей. Це є норма, коли такий пацієнт виходить з пенітенціарних закладів і служби, які займаються їх соціальної адаптацією, обов’язково скеровують їх до нас на флюорографію з метою виявлення або ранньої діагностики туберкульозу», – сказав В.Зуб.

Ті в’язні, які уже вийшли з тюрем із захворюванням на туберкульоз, обов’язково проходять лікування в залежності від форми та важкості хвороби. «Якщо є такий випадок, що потребує стаціонарного лікування, то хворий має лікуватися у Львівському регіональному протитуберкульозному центрі, який розташований на Сихові. Якщо це форма, що дозволяє бути пацієнту у суспільстві, то він отримає лікування під наглядом лікарів. Так що страхітливої ситуації (коли на волю вийдуть в’язні із туберкульозом – ред..) не буде, ми будемо цю проблему вчасно виявляти і локалізовувати», – зазначив Володимир Зуб.

Нагадаємо, з нагоди 20-річчя незалежності в Україні запланована масштабна амністія. Коли президент Віктор Янукович підпише відповідний закон, на волю вийдуть до 16 тисяч в`язнів. Автори законопроекту “Про амністію” підрахували кількість засуджених, до яких може бути застосована амністія. Так, цього року можуть звільнити близько 8 тисяч людей, засуджених за скоєння злочинів малої і середньої тяжкості, а також злочинів з необережності; 5,5 тисяч осіб, хворих на активну форму туберкульозу, майже півтори тисячі неповнолітніх, 2 тисячі засуджених до обмеження волі, яким удвічі скоротять залишок терміну покарання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *