ОСТАННІ НОВИНИ

Журналісти матимуть доступ до інформації, переконує Томенко

Львівський портал

|

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко роз´яснив ситуацію щодо обмеження прав журналістів у зв´язку з вступом у дію Закону «Про захист персональних даних», повідомляє його прес-служба.

М.Томенко зауважив, що значне занепокоєння серед вітчизняних журналістів та медіаекспертів через набуття чинності Закону України «Про захист персональних даних» пов´язане із можливостями використання його норм для обмеження професійної діяльності журналістів щодо пошуку, обробки та публікації інформації.

Заступник Голови Верховної Ради України відзначив, що особисто він не голосував за прийняття зазначеного Закону, положення якого можуть ускладнити доступ ЗМІ до персональних даних окремих осіб. Водночас, він звернув увагу на те, що Закон містить запобіжники, які повинні не дозволити використовувати його норми для обмежень журналістської діяльності. Зокрема, статтею 1 чітко визначено, що дія Закону не поширюється на діяльність зі створення баз персональних даних та обробки персональних даних у цих базах «журналістом у зв´язку з виконанням ним службових та професійних
обов´язків».

На думку М.Томенка, ключовим моментом ускладнення доступу ЗМІ до персональних даних є їх законодавче віднесення до інформації з обмеженим доступом, за виключенням «персональних даних фізичної особи, яка претендує зайняти або займає виборну посаду (у представницьких органах) або посаду державного службовця першої категорії».

У зв´язку з цим Заступник Голови Верховної Ради України нагадав, що за його ініціативою у 2003 році Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства щодо захисту свободи слова, передбачивши зняття обмежень на розповсюдження суспільно значимої інформації. Згідно них, чинним Законом «Про інформацію» визначено, що:

– «інформація з обмеженим доступом може бути поширена без згоди її власника, якщо ця інформація є суспільно значимою, тобто якщо вона є предметом громадського інтересу і якщо право громадськості знати цю інформацію переважає право її власника на її захист»;

– «особа звільняється від відповідальності за розголошення інформації з обмеженим доступом, якщо суд встановить, що ця інформація є суспільно значимою».

Зважаючи на це, Микола Томенко наголосив, що «чинне українське законодавство захищає професійні права журналістів і дає можливість застерегти двозначні тлумачення положень Закону «Про захист персональних даних».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *