ОСТАННІ НОВИНИ

Через «помилку» чиновників мерії Львів щороку втрачає 500 тис грн

Львівський портал

|

500 тисяч гривень у рік втрачає бюджет Львова через чи то некомпетентність, чи то недолугість, чи то банальну помилку чиновників Львівської міської ради. Йдеться, зокрема, про повернення банку відсотків за облігаціями міської позики, які міська рада взяла минулого року для будівництва стадіону до Євро-2012.

Як розповів у коментарі «Львівському порталу» голова бюджетної комісії Львівської міської ради Андрій Стецьків, у 2009 році ЛМР двічі випустила облігації міської позики, запозичивши таким чином 200 мільйонів гривень під 20% річних. Уже цього року міська рада повинна заплатити банку 40 мільйонів гривень лише відсотків за кредитами. Аналогічну суму необхідно буде повертати банку і в наступні п’ять років.

З позичених коштів на будівництво стадіону було використано близько 100 мільйонів гривень. Інших же 100 мільйонів гривень міська рада використати у свій час не встигла, а тепер просто не може, оскільки цільовим призначенням позики було саме будівництво стадіону, який, нагадаємо, навесні передано у державну власність і тепер фінансується з держбюджету.

Тож ці невикористані кошти розмістили на депозитному рахунку міськради.

Цікаво, що невикористані 100 мільйонів гривень запозичень Львівська міська рада розмістила на депозитному рахунку в «Укрексімбанку» під 19,5% річних. До слова, це саме той банк, який і наддав місту під 20% річних ці ж запозичення.

Як результат 20 мільйонів гривень відсотків Львів має повертати за ті кошти, які були вкладені у будівництво стадіону, проте аналогічну суму потрібно сплачувати за кошти, які не принесли місту жодної користі. Здавалося б рятує ситуацію те, що невикористані 100 мільйонів гривень запозичень покладені на депозитний рахунок, який всього на піввідсотка є нижчим за кредитну ставку. Проте цих піввідсотка у конкретних цифрах означають 500 тисяч гривень щороку, які з міської казни просто-на-просто «дарують» банкові.

Цілком логічним у цій ситуації, теоретично, було б повернути позику банкові і не «влітати» у зайві 500 тисяч гривень. Але, як завжди, у львівській мерії є своє «але».

За словами Андрія Стецьківа, під час укладення договору з «Укрексімбанком» був допущений юридичний колапс.

«Сьогодні є невикористаними 100 мільйонів гривень міської позики, які одразу ж поклали на депозит. Але є юридичний колапс. На комісії ми доручили терміново прийняти відповідні ухвали про те, щоб повернути цих 100 мільйонів гривень позичальнику. Колапс полягає в тому, що коли випускали облігації, у договорі записали, що не можна розривати договір. Тобто у будь-якому випадку місто має впродовж 5 років щороку повертати 20 мільйонів гривень відсотків. Я розумію, що могла бути помилка, незалежно чи це зроблено умисно, чи неумисно. Ми не можемо потратити взяті кошти, ми платимо за них відсотки, кошти лежать на депозитному рахунку у тому ж банку, який нам дав їх під відсотки. По грошах ми «попадаємо» в 500 тисяч гривень в рік. Але навіщо це робити?», – пояснив Андрій Стецьків.

За його словами, бюджетна комісія Львівської міської ради дала доручення знайти юридичне вирішення цього питання, аби щороку місто «не викидало» як мінімум 500 тисяч гривень.

До слова, саме у півмільйона гривень у середньому обходиться реконструкція дитсадка, школи чи лікарні у Львові, проте щастя бути відремонтованими за бюджетні кошти цього року матимуть далеко не всі освітні та медичні заклади міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *