ОСТАННІ НОВИНИ

Танці на кістках: Цитадель забудують кіноконцертним комплексом

Львівський портал

|

У роки Другої світової війни на території сучасного історико-культурного ландшафтного комплексу «Цитадель» було закатовано до 200 тисяч військовополонених антигітлерівської коаліції, згодом своїх в’язнів на цій території мордував НКВД, проте цілком реально, що уже через кілька років на кістках убитих співатимуть та танцюватимуть. Принаймні цього активно добиваються власники уже збудованого готелю в одній із оборонних веж Цитаделі. При цьому влада Львова до таких ініціатив ставиться доволі схвально.

«Цитадель є в досить запущеному стані. Власники невеликої частини нерухомості на території Цитаделі хочуть збудувати готельний кіноконцертний комплекс», – розповідає «Львівському порталу» начальник міського управління архітектури Юрій Криворучко.

На переконання головного архітектора Львова, такий об’єкт цілком може бути розміщений на території колишнього концентраційного табору. «На сьогодні є довідки і обласної прокуратури, і СБУ щодо того, що поховань там немає», – запевняє Юрій Криворучко.

За його словами, виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення про затвердження заходів щодо раціонального використання території та споруд Цитаделі. «Рішенням виконавчого комітету намічено ряд заходів, зокрема, проведення історико-архівних досліджень, проведення археологічних досліджень, встановлення пам’ятко-охоронного статусу окремих будівель, тобто проведення пам’ятко-охоронної інвентаризації, встановлення охоронних зон пам’яток архітектури», – пояснив Ю. Криворучко.

Рішення виконкому, без сумніву, має величну мету, але при цьому його підтекст залишається комерційним. На переконання керівника обласної організації Українського товариства охорони пам`яток історії та культури Андрія Салюка, виконавчі органи з допомогою цього рішення хочуть довести, що на території Цитаделі немає поховань, а відтак визнати доцільним її забудову розважальними закладами і дати дозвіл на будівництво. «Необхідно провести усі дослідження на Цитаделі, але не для того, щоб довести, що там немає поховань, і далі дати дозвіл на будівництво.

Натомість зараз виконавчі органи вирішують провести дослідження і підготувати відповідний проект будівництва», – впевнений А. Салюк.

Зрештою, таких мотивів не приховує і сам Юрій Криворучко, мовляв, територія Цитаделі є запущеною і її треба впорядковувати. «Моя позиція така, що, без сумніву, Цитадель треба впорядковувати, треба надати їй привабливого туристичного вигляду. Будівництво готелю на Цитаделі показало, що це дуже позитивне явище – реставрація оборонної вежі. Комплекс цілком може бути там збудований. Він буде розміщений поза місцем, де був концентраційний табір», – наголошує Ю. Криворучко.

Щоправда чомусь під терміном «впорядкування» головний архітектор міста має на увазі саме забудову території. Андрій Салюк з такою постановкою питання категорично не погоджується. «Нам зараз пробують нав’язати, що вежі на Цитаделі – це пам’ятка, а решта території – вільна, а тому занедбана і захаращена. Якщо щось у місті є занедбаним і захаращеним, то смітники і прибирання території – це питання муніципалітету. Треба обговорювати, як нам покращити виконання функцій служб, які займаються прибиранням території міста, і приймати рішення, щоб ця територія не була захаращена. Треба думати як муніципалітет має справлятися зі своєю функцією. Коли ж муніципалітет говорить, що вирішувати проблему смітника треба методом будівництва на цьому місці будь-чого, то це категорично неправильно. Це підміна понять», – переконує він.

Що ж стосується самої майбутньої забудови Цитаделі, то, як розповів Юрій Криворучко, йдеться про будівництво готельного кіноконцертного комплексу на ділянці, де сьогодні розміщені гаражі та хаотична післявоєнна забудова. При цьому головний архітектор Львова переконує, що пустка в центрі міста на території Цитаделі – це просто ганьба. Сама ж споруда має бути порівняно невисокою – до 20 метрів заввишки, тобто не вищою, аніж існуючі вежі та насадження.

Забудовуватиме територію Цитаделі не переможець тих чи інших аукціонів, а власники уже збудованого готелю. «Власник нерухомості має право закріплювати за собою земельну ділянку і перепрофільовувати її. Тому забудовувати буде він. Наразі ділянка ще не надана забудовнику, але споруди, які на цій ділянці розміщені, належать приватному інвестору», – констатує Юрій Криворучко.

Натомість для львів’ян доцільність забудови Цитаделі питання навіть не дискусійне, а категоричне, як-мінімум з двох причин: моральної та пам’яткоохоронної.

На переконання директора Національного меморіал-музею жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого, будувати розважальний кіноконцертний комплекс на території Цитаделі неетично, навіть якщо він і не буде розміщений безпосередньо «на кістках» закатованих. «На території Цитаделі, де перебували військовополонені, де загинуло від 120 до 200 тисяч людей, не можуть бути побудовані якісь споруди комерційного призначення. Я вважаю, на цьому місці мав би бути створений або музейний комплекс, або встановлені  якісь пам’ятні знаки», – наголошує він.

До слова, з подібними словами у вересні цього року звернувся до Президента України народний депутат Петро Писарчук. Він наголосив на неприпустимості будівництва розважальних закладів на костях жертв концтабору №328 “Шталаг” львівської Цитаделі. Окрім цього, нардеп закликав президента спорудити на місці концтабору міжнародний Меморіал пам`яті військовополонених антигітлерівської коаліції та жертв НКВД.

До того ж не варто забувати і про історико-архітектурну цінність Цитаделі. «Комплекс споруд на Цитаделі є унікальним, тому що оборонні споруди такого характеру, які збереглися цілісно, є єдиними в Європі», – зазначає Руслан Забілий.

З точки зору пам’яткоохоронної діяльності, уся територія Цитаделі є пам’яткою. «Що ж стосується будівництва кіноконцертного комплексу на Цитаделі, яке було представлене, то моє ставлення щодо цього є категорично негативним. Запропоновані речі є абсолютно неприпустимими і не можуть бути реалізованими», – наголошує Андрій Салюк.

За його словами, немає такого поняття, що вежа Цитаделі є пам’яткою, а територія за двадцять метрів від неї уже не є територією пам’ятки. «Усе це є територія пам’ятки «Цитадель», вона є під єдиним адресним номером. Відповідно, втручатися у цю пам’ятку так, як нам пропонує головний архітектор міста, категорично заборонено і чинним законодавством України, і міжнародними нормами», – констатує А. Салюк.

Проте, виглядає так, що для влади Львова ці аргументи не надто переконливі. Адже, за словами Юрія Криворучка, надалі має бути проведений міжнародний архітектурний конкурс щодо забудови території Цитаделі. Щоправда, такий поспіх та лобізм головного архітектора Львова щодо забудови Цитаделі доволі незрозумілий. «Мені важко пояснити, чому пан Криворучко лобіює це питання. Він як головний архітектор Львова повинен в першу чергу думати про територію всього міста, про органічний і повноцінний розвиток всієї території, а не про будівництво готелів у тому чи іншому місці», – наголошує Андрій Салюк.

Позаяк, на його переконання, неприпустимо будувати щось на території Цитаделі лише тому, що комусь там хочеться будувати.

Довідка: Цитадель є унікальною пам`яткою мілітарної архітектури. Вона є пам`яткою боротьби за незалежність нашої держави з часів листопадових боїв 1918 р., місцем розстрілів українських патріотів, і, як об`єкт світового масштабу, – колишній концентраційний табір військовополонених. За три роки на території, площею 20,5 га, було замордовано до 200 тис. полонених військовиків.

Уляна КОПЦЮХ

Фото з сайту Вікіпедії. На фото – вежа №1 під час Другої світової війни, коли у Цитаделі розміщувався концтабір

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *