ОСТАННІ НОВИНИ

Цапом-відбувайлом в афері з «Константою-Захід» став клерк міськради

Львівський портал

|

Схоже, міський голова Львова Андрій Садовий таки знайшов крайнього в афері із горезвісними ремонтами доріг у центрі Львова, які влітку минулого року «виконувала» фірма-підрядник «Константа-Захід». Проте цапом-відбувайлом у справі став навіть не керівник управління капітального будівництва, яке проводило тендер та визначало фірму-підрядника, а фактично «стрілочник» міськради – начальник юридичного відділу УКБ такий собі пан Рихлицький.

Саме його голову кинули сьогодні під час засідання виконкому на поталу преси, мовляв, невчасне реагування пана Рихлицького на оборудки «Константи-Захід» стало причиною усіх дорогоремонтних бід позаду Оперного театру. «За систематичне невиконання службових обов’язків звільнено із займаної посади начальника юридичного відділу УКБ пана Рихлицього», – розповідає у коментарі «Львівському порталу» директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Юрій Голець.

Натомість керівника УКБ Богдана Коваля притягнуто до дисциплінарної відповідальності. За словами Юрія Голеця, пану Ковалю оголошено стягнення за те, що він неналежно контролює роботу своїх підлеглих. «Вирок», щиро кажучи, доволі м’який, зважаючи на ті незручності, яких зазнали львів’яни впродовж ремонтних робіт дороги на площах Торговій та Осмомисла. Позаяк, звільнено лише начальника відділу, а так звана «мерська рать», яка безумовно мала б бути у курсі справ із ремонтами доріг у місті, не зазнала жодних посадових незручностей. При цьому одними «моральними збитками» через діяльність «Константи-Захід» та кришування цього «десь нагорі», втрати Львова та його мешканців не обмежуються.

За словами заступника голови інженерної комісії Львівської міської ради Олега Баса, до «Константи-Захід» є серйозні претензії. По-перше, йдеться про офіційно неповернуту, а де-факто вкрадену львівську бруківку, яка, на переконання фахівців, окрім матеріальної має ще й суттєву історичну цінність.   

«Сьогодні нам бракує близько тисячі квадратних метрів бруківки. Це бруківка з тих вулиць, які ремонтувала «Константа-Захід», тобто площа Торгова та площа Осмомисла. «Константа-Захід» має на збереженні бруківку. Частину її ми забрали. Інша частина десь є, але ми не можемо її повернути», – розповідає Юрій Голець.

Щоправда, на його переконання, історичної цінності ця бруківка не має і її неможливо відрізнити від сучасної. Паралельно з цим, за словами Юрія Голеця, вартість вкраденої бруківки становить не менше 100-200 тисяч гривень, і якщо б відповідні органи вчасно відреагували на відповідні факти, то бруківка з центру міста була б в наявності. «Зараз ми її розшукуємо. Подано матеріали в прокуратуру щодо розшуку бруківки», – запевняє чиновник.

Проте неповернутою бруківкою претензії до «Константи-Захід» та управління капітального будівництва не обмежуються. «Я домагатимусь того, аби УКБ детальніше зайнялось наслідками ремонту на площі Торговій», – запевняє Олег Бас.

За його словами, УКБ мусить заактувати недоліки ремонту площі Торгової. «Вже зараз цей об’єкти виглядає не так, як мав би. Неозброєним оком можна побачити просідання бруківки в багатьох місцях. Більше того – недавно площу Торгову знову розривали – стались неполадки з інженерними мережами», – зазначає заступник голови інженерної комісії міськради. Він переконаний, за усі погрішності з ремонтом львівських доріг «Константа-Захід» має відповісти у суді.

Натомість судове слухання справи нічого хорошого Львову не обіцяє. За словами Юрія Голеця, матеріали щодо «Константи-Захід» перебувають у суді. В інтересах громади міста виступає прокурор Франківського району. «Через суд ми намагаємось відшкодувати наші збитки. Сума є незначною, але в процесі розгляду справи вона буде переглядатися», – запевняє він.

Зокрема, наразі у суді йдеться про відшкодування місту 22 тисяч гривень (!) збитків. Сума, погодьтесь, смішна, зважаючи на те, що вартість вкраденої бруківки є в десятки разів більшою. Щоправда, у попередніх коментарях той же Юрій Голець повідомляв, що через суд місто намагається відшкодувати близько 60 тисяч гривень, проте з невідомих причин «Константі-Захід» зробили «знижку».

«22 тисячі гривень, котрі зараз через суд мерія хоче стягнути з «Константи-Захід» – це нібито ціна бруківки, котру фірма не повернула місту. Але є сумніви щодо того, чи цих 22 тисячі гривень покриють справжню вартість матеріалу», – наголошує Олег Бас.

У той же час про моральні збитки львів’ян навіть не йдеться. «Щодо моральних збитків, то ми не маємо права вимагати їх відшкодування, цього не передбачено. Державні органи влади за законом не мають права вимагати відшкодування моральних збитків», – констатує Юрій Голець.

Не варто забувати і про той факт, що попри те, що ремонти, розпочаті «Константою-Захід» завершувала інша фірма, це не завадило будівельникам виграти судовий позов проти Львівської міської ради щодо проплати містом заборгованості у 2 мільйони 10 тисяч гривень.

Натомість на відверте питання, чи «кришував» чиновник міської ради розкрадання бруківки і недобросовісний ремонт, Юрій Голець зазначає, що відповідь на це може дати тільки суд. «Чи прикривав цю справу відповідний чиновник міської ради – встановить суд. Ми не можемо звинувачувати людину. Цей чиновник або не знав, або прикривав, або не розумів, що він робить», – констатує директор департаменту інженерного господарства та інфраструктури.

При цьому крапку у справі чиновника Рихлицього ставити зарано, адже за інформацією заступника прокурора Львова Адріана Дутковського, на момент звільнення з посади пан Рихлицький перебував у лікарняній відпустці. А відтак екс-чиновник може оскаржити своє звільнення і повернутися до лав команди Садового, який, схоже, до цього часу і не помітив жодних зловживань, корупції чи як-мінімум службового недбальства зі сторони УКБ.

Нагадаємо, будівельна фірма «Константа-Захід» відома у Львові недобросовісним ремонтом площ Торгової та Осмомисла. Після розриття у червні 2008 року дороги позаду Оперного театру, центр міста було паралізовано на пів року. Героїчними зусиллями субпідрядників, які змінили недолугу фірму-ремонтника, ремонт вдалося закінчити за лічені дні до сильних снігопадів.

 

P.S. Пишучи статтю, автор не може не згадати стару добру і надзвичайно влучну приказку: «Риба гниє з голови». 

 

Малюнок з сайту www.comics.ru

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *