ОСТАННІ НОВИНИ

До прийому Тимошенко готовність №1: БЮТ в облраді пішов в опозицію

Львівський портал

|

У Львові вирішили оригінально підготуватися до прийому прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко, котра запланувала свій візит до П`ємонту на четвер. Як і належиться, розпочали підготовку у вищому (на місцевому рівні) представницькому органі – Львівській облраді. При чім в унісон виступили як побратими Юлії Володимирівни, себто члени фракції БЮТ в облраді, так і її опоненти. У даному випадку опонентами виявилися усі обласні обранці, котрі не носять позначки з червоним серцем на білому тлі. 

Депутатів з різних фракцій (звичайно, окрім бютівців) сьогодні об`єднала єдина мета – зсадити врешті з крісла заступника голови ЛОР лідерку фракції БЮТ Людмилу Козак. Про подібне бажання політики місцевого штибу заявляли уже неодноразово. Показовим також стало голосування на одній з попередніх сесій за призначення першого заступника голови облради, коли пані Козак продемонстрували, що бути єдиним претендентом ще зовсім не значить отримати бажане. Утім цей удар для БЮТ не виявися надто болючим, не обійнявши посаду першого, лідер фракції сердешних принаймні втрималася на кріслі простого заступника і продовжувала засідати за президією поруч із головою Мирославом Сеником.

Водночас, бютівці, проковтнувши цей урок, до наступного нападу на свої позиції підійшли підготовленими. Чи надто вдалим можна вважати їх контрудар, покаже час. Але сьогодні, коли знову на горизонті замайоріло питання про звільнення з посади заступника голови облради Людмили Козак, члени фракції БЮТ, як один, стали горою за свою очільницю. Спочатку формальним приводом, аби блокувати роботу сесії стало приведення до присяги нового депутата від Блоку Костенка-Плюща Михайла Бакая, який зайняв депутатське крісло замість неофітки-бютівки Галини Юрків (до слова, Г.Юрків отримала депутатський мандат завдяки Блоку Костенка-Плюща).

Людмила Козак заявляла, що очолювана нею фракція не може погодитися з рішенням обласної ТВК, яка визнала право Бакая на депутатство. Фракція, своєю чергою, блокувала трибуну.

Однак це не стало на перешкоді решті депутатського корпусу згадати часи голосування вручну й внести на розгляд сесії питання щодо відставки самої Л.Козак.

«Питання про зняття Козак ініціювали спонтанно, коли побачили, що  заступник голови облради замість того, щоби формувати порядок денний, у телефонному режимі почала вирішувати проблеми фракції, а не державні», – пояснив ініціатор розгляду цього питання, депутат від УНП Михайло Коваль.

Щирість його слів про спонтанність виглядає дещо сумнівною, але однозначно ініціатива виявилася цікавою для переважної більшості депутатів.

Відтак, аби не виглядати переможеними, фракція БЮТ спочатку гордо покинула сесійний зал, щоб незабаром повернутися й почути заяву Людмили Козак про те, що відсьогодні бютівці працюватимуть в режимі опозиції. За її словами, в облраді утворилася більшість проти БЮТ і у такій ситуації не залишається нічого іншого, як піти в опозицію. Вона додала, що члени БЮТ, котрі є головами постійних депутатських комісій складають з себе повноваження.

Логічним завершенням протистояння стало оголошення результатів голосування за усунення пані Козак з посади заступника голови облради. За відповідне рішення проголосувало 69 депутатів обласної ради з 71 присутніх. Проти не голосував ніхто, два бюлетені були визнаними недійсними.

Як зазначила «Львівському порталу» Людмила Козак, вона оскаржуватиме в суді незаконне, на її думку, звільнення з посади заступника голови  ЛОР. За сподіваннями голови фракції БЮТ, можливо, що голосування визнають недійсним, оскільки в ньому брав участь нелегітимний депутат Львівської облради від фракції УНП Михайло Бакай.
Чи суд притримуватиметься подібної думки й поверне пані Козак у високе крісло, наразі сказати важко. Але, принаймні, зустрічаючи Юлію Тимошенко, її львівські прихильники-обранці можуть стояти гордо: без бою вони високої посади не здали. Навпаки, тепер Львівщина готова до різноманітних бомбардувань по діяльності місцевих керівників, адже БЮТ уже в опозиції, перешкоди усунуто. А Людмилі Козак залишається довести, що вона гідна послідовниця Юлії Тимошенко і вміє незгірше свого боса воювати в опозиції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *