ОСТАННІ НОВИНИ

Двовладдя по-львівськи: віднині Львів став двоголовим

Львівський портал

|

Схоже, що ідея Андрія Садового створити новий адміністративний центр міста у районі будівництва нового стадіону стає як ніколи доречною. Київський Апеляційний адміністративний суд, підтвердивши попереднє рішення Шевченківського суду Києва від 27 грудня 2005 року, знову поновив екс-мера Любомира Буняка на посаді міського голови Львова. Рішення суду вступило в законну дію кілька днів тому, 30 травня, і за його логікою, Любомир Буняк, незаконно звільнений зі своєї посади, є легітимним мером Львова. Однак не менш легітимним є й Андрій Садовий, законно обраний на останніх виборах міського голови у березні 2006 року.

Двом господиням на одній кухні, кажуть, завжди тісно. Отож, Садовому саме час активно будувати нову адмінспоруду в районі кільцевої дороги і переїжджати туди зі всім своїм хазяйством, залишивши будівлю старої Ратуші у розпорядження Буняка. І кожен зможе керувати містом на свій розсуд зі своєї власної дзвіниці. Можливо, експеримент виявиться вдалим (одна голова добре, а дві краще!) і львівський досвід з радістю переймуть інші українські міста. А там вже й недалеко й до законодавчої ініціативи про обов’язкове обрання двох, трьох, а то й більшої кількості міських голів.

Це, звичайно, жарт, але як відомо, в кожному жарті є тільки доля жарту. І попри всю анекдотичність ситуації, згадане судове рішення може мати доволі несподівані наслідки.

Насамперед про згадану вище колізію з двома міськими головами, які сьогодні мають формальне право керувати Львовом. Найімовірніше, що Бунякові, який протягом кількох років наполегливо добивався цього судового рішення, йдеться не про відновлення на посаді, а про моральну і матеріальну компенсацію за несправедливий (з його точки зору) вирок депутатів, що відправили його у відставку за півроку до закінчення каденції. Але знаючи затятий норов екс-мера, можна спрогнозувати й найридикальніші дії з його боку, якщо ситуація складатиметься не так, як йому до вподоби . Тож телеоператорам та фотокореспондентам варто влаштувати цілодобове чергування в приймальні міського голови, аби часом не пропустити атракції.

Не менш цікаво дізнатися, звідки спорожніла міська скарбничка візьме гроші на оплату майже чотирічного вимушеного прогулу колишнього міського голови з його зовсім немаленькою зарплатою. Зважаючи на те, що виплати за судовим рішенням стягуються в примусовому порядку, Буняк свої гроші таки отримає. Хто їх у цьому випадку не отримає – знову вчителі та медики? Не позбавить ж нинішній мер платні та преміальних себе та найближче оточення.

І нарешті момент найцікавіший, поряд з яким усе решта насправді здається жартом. За твердженням Любомира Буняка, усі ухвали Львівської міської ради минулої каденції, котрі були прийняті після відсторонення його з посади міського голови, і підписані в.о. міського голови Львова Зеновієм Сіриком, за рішеннями судів визнані недійсними. Це, поміж іншим, сотні ухвал, що стосуються майнових та земельних питань. Ви уявляєте собі реакцію підприємця, до якого прийдуть судові виконавці, і повідомлять, що надана йому земельна ділянка, на яку у нього є всі необхідні документи, насправді йому не належить, а все що він на ній спорудив, є самобудом і підлягає негайному демонтажу?

Хоча насправді не все так однозначно, і правознавці, з якими консультувався «Львівський портал», стверджують, що заяви Буняка про автоматичну відміну ухвал, прийнятих після його звільнення є не більше, ніж його власною думкою. Прийняте Київським Апеляційним адміністративним судом рішення справді може стати підставою для оскарження будь-якої зі згаданих ухвал, але кожен випадок потребує окремого судового розгляду.

Як би там не було, нас чекає цікаве продовження цієї історії. Юридичне управління Львівської міської ради уже заявило, що готує касаційну скаргу на рішення суду. Садовий переїжджати до свого улюбленого стадіону вочевидь не поспішає. Навряд чи залишиться в боргу й Буняк. Любомир Костянтинович не з тих, хто не реагує на випади проти себе.

Окрім того, не варто забувати, що до наступних виборів міського голови Львова залишилось менше року. І раптове пожвавлення Любомира Буняка може бути викликане не тільки прагненням справедливості. Попри всю неоднозначність цієї колоритної фігури, трирічне правління Садового у багатьох львів’ян викликало ностальгію за часами Буняка, і не виключено, що колишній міський голова не проти цією ностальгією скористатися .

Нагадаємо, 27 грудня 2005 року Шевченківський суд Києва поновив Любомира Буняка на посаді міського голови, після того як 27 вересня того ж року депутати Львівської міськради достроково припинили його повноваження. Згодом Апеляційний суд залишив у силі це рішення. Депутати Львівської міської ради натомість наприкінці грудня 2005 року прийняли повторне рішення про дострокове припинення повноважень Л.Буняка на посаді міського голови. Це рішення, зі свого боку, було опротестовано прокурором Львова. Л.Буняк також оскаржив це рішення у Шевченківському районному суді Києва і виграв справу. ЛМР програла в апеляційному суді, оскаржуючи рішення про поновлення Буняка на посаді мера Львова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *