ОСТАННІ НОВИНИ

Для виконання конституційних обов`язків Збройним силам України потрібна допомога – Єхануров

Львівський портал

|

Президент України, Верховний головнокомандувач ЗСУ Віктор Ющенко заслухав доповідь міністра оборони Юрія Єханурова про ситуацію, що склалася з відключенням від мереж електропостачання 72 об`єктів ЗСУ по Україні – зокрема, наразі 18 таких об`єктів у Криму, 11 – на Чернігівщині, 10 – на Дніпропетровщині, 9 – на Одещині по 4 – на Харківщині та Вінниччині. На зустрічі також був присутній Генеральний прокурор України Олександр Медведько, передає прес-служба Президента.
Звертаючись до глави держави, керівник Міноборони особливо звернув увагу на небезпечну тенденцію: незважаючи на постанову уряду, яка прямо забороняє це робити, від електропостачання відімкнено вісім бойових підрозділів ПВО.
«Сьогодні склалася ситуація, коли ЗСУ потрібна допомога для виконання своїх конституційних обов`язків у повному обсязі. Відбулася просто вражаюча подія – на сьогодні відключили від електроенергії 72 об`єкти», – сказав Ю. Єхануров. 
Здавалося б, зазначив він, вчинили правильно – адже загалом борг армійців перед Обленерго за минулий рік та січень ц.р. становить 147 млн грн (80 – за січень), із них 38 млн грн уже сплачено, наразі тривають активні переговори з Міністерством фінансів щодо виділення ще 30 млн грн для вирішення найгостріших проблем. У лютому, повідомив Ю. Єхануров, ЗСУ споживатимуть електроенергії приблизно на 65 млн грн.
«Ми не заплатили за поставлену електроенергію, але вісім військових частин, які несуть бойове чергування і, відповідно до постанови Кабміну, їх заборонено відмикати, відімкнено протягом останніх двох днів. Це створило прогалини у контролі за повітряним простором по 150 км на кожному напрямі й різко послабило боєготовність повітряних сил для захисту повітряного простору України», – наголосив міністр оборони, додавши, що без електрики також залишилися чотири аеродроми.
Ю. Єхануров повідомив, що, окрім постійної роботи з Обленерго та Міністерством фінансів, про зазначену проблему восьми об`єктів поінформовано Генпрокуратуру, яка зараз проводить відповідну роботу.
Загалом, поінформував Верховного головнокомандувача ЗСУ міністр, для повного виконання всіх запланованих програм ЗСУ з бюджету потрібно виділити 32,4 млрд грн, щоб армія могла «просто розвиватися і виконувати свої функції» – 17,7 млрд грн – при цьому реально виділили лише 8,4  млрд грн (0,87% від ВВП). За оцінками фахівців, коли цифри на утримання та розвиток армії сягають менше 1% ВВП, фактично вже йдеться про початок розвалу Збройних сил, констатував Ю. Єхануров.
Президент наголосив, що до кінця сьогоднішнього робочого дня, п`ятниці, 30 січня, на восьми ПВО поставки електроенергії мають відновити. «Я керуюся тим, що об`єкти, які забезпечують щодобове чергування ЗСУ відповідно до національного закону, потрібно забезпечити електроенергією», – наголосив В. Ющенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *