ОСТАННІ НОВИНИ

На львів’ян чекають масові відключення ліфтів

Львівський портал

|

Через 10-15 років ліфтовий парк Львівщини повністю відпрацює свій нормативний термін. Відтак львів’янам доведеться підійматися сходами багатоповерхівок пішки, оскільки наглядові інспекції прогнозують масові відключення ліфтів, експлуатація яких може призвести до травмування і навіть загибелі людей. Про це «Львівському порталу» повідомили у прес-службі територіального управління держгірпромнагляду по Львівській області.

Влада не встигає за лавиноподібним процесом старіння ліфтів. Тому основний тягар з підтримання їхнього функціонування лягає на плечі обслуговуючих організацій, які страждають від проблем з фінансуванням і просто низьких розцінок на утримування ліфтів.

В області у житловому секторі нараховується понад 3,5 тисячі ліфтів, з яких  2030 у Львові.  

Половина з них відпрацювала 25 і більше років і потребує проведення технічної експертизи, капремонту або модернізації.

Міську програму технічної експертизи, модернізації, ремонту, заміни і диспетчеризації ліфтів, які є у власності територіальної громади Львова, яка розрахована на період 2004-2008 років, можна вважати проваленою.

Вартість виконаних робіт за цією програмою мала б складати 28,78 мільйонів гривень. Визначали конкретні адреси будинків, де встановлені ліфти, які потребують термінового обстеження у різних районах Львова.  Всього було нараховано 402 таких ліфти.

За підсумками експертизи були розроблені графіки капітального ремонту ліфтів. Але виконувалися лише поточні, так звані «косметичні» ремонти, після яких через два-три роки виникає знову потреба у проведенні чергового оновлення.  Натомість після ремонту або модернізації ліфт працюватиме без збоїв іще 18-20 років, однак вартість капітального ремонту ліфта становить 60-70 тисяч гривень, а косметичний коштує 10-12 тисяч гривень.

Відтак представники Держгірпромнагляду попереджають, що недбале ставлення міської та обласної влади до вирішення цієї гострої проблеми викликає законну стурбованість наглядових інспекцій. Адже таке ставлення можновладців призведе до справедливої вимоги про відключення ліфтів, експлуатація яких може призвести до травмування і навіть загибелі людей. Приклади таких фактів по Україні є загальновідомими і не можуть пройти повз увагу Держгірпромнагляду Львівщини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *